Σε χαμηλό 6ετών η μετοχή της Orsted, απόρροια και της απόσυρσης του δανέζικου κολοσσού από 2 αιολικά projects στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους Financial Times η έκταση της απομείωσης φθάνει τα 4 δισ.$ συνέπεια της επιδείνωσης της κρίσης στον κλάδο της αιολικής ενέργειας.

Η διοίκηση του ομίλου διευκρίνισε πως δεν είχε άλλη επιλογή από το να σταματήσει τα 2 projects (Ocean Wind 1 και 2 ) που ανέπτυσσε ανοιχτά των ακτών του Νιου Τζέρσευ.

Εως και 20% η “βουτιά” για τη μετοχή, σε μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις στην ιστορία της (από ιδρύσεως της τον Φεβρουάριο του 2006).

Ενδεικτική η αναφορά ξένων Μέσων ( * ) απηχώντας έναν ευρύτερο προβληματισμό των διαχειριστών για τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο.

Τα υψηλά κόστη και η αύξηση των επιτοκίων οδήγησαν σε καθυστερήσεις έργων την ώρα που η γερμανική Siemens Energy βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση αναζητώντας  εγγυήσεις δανείων ύψους έως και 16 δισεκατομμυρίων ευρώ για μελλοντικά έργα, καθώς αγωνίζεται να στηρίξει την προβληματική μονάδα ανεμογεννητριών της.

Εξελίξεις που προφανώς δεν διευκολύνουν (απεναντίας) την προοπτική προόδου της συμφωνίας με την Cenergy Holdings.

Πάντως στον ελληνικό όμιλο οι εξελίξεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά (τουναντίον) και αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα υπογράφουν τη μία συμφωνία μετά την άλλη, διευρύνοντας την παρουσία του στις διεθνείς αγορές.

Hellenic Cables και Jan De Nul ανέλαβαν σύμβαση (στις 10 Οκτ.) καλωδίων για υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Πολωνία, μία εβδομάδα αργότερα τα Σωληνουργεία Κορίνθου ανέλαβαν το υποθαλάσσιο έργο σύνδεσης Porthos στην Ολλανδία και προχθές Τρίτη δύο συμβάσεις για τον αγωγό SGI στη Νότιο Ιταλία.

(*) Orsted Stock Plunges on Wind Power Woes- /finance.yahoo.com/m/1c27ac74-b03d-34fa-9925-82ba7e8ad866/orsted-stock-plunges-on-wind.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ