Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών διαπραγματεύεται η τιμή του χαλκού στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων μετά από ένα ισχυρό ράλι που τροφοδοτήθηκε από τις προβλέψεις για παγκόσμιο έλλειμμα στην προσφορά του πολύτιμου για την βιομηχανία αλλά και την τεχνολογία μετάλλου.

Από τις αρχές του 2024, ο χαλκός καταγράφει άνοδο 20% με τους επενδυτές να αψηφούν τη χαμηλή ζήτηση, ειδικά στην Κίνα. Η τιμή του ξεπέρασε τα 10.200 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας νωρίτερα σκαρφαλώσει έως και τα 10.239 δολάρια που αποτελεί υψηλό 2ετιας.

Βραχυχρόνια οι τιμές ενισχύθηκαν καθώς οι αγορές εμπορευμάτων έλαβαν ώθηση από το σχέδιο της Κίνας να κυκλοφορήσει ειδικά ομόλογα μακράς διάρκειας που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν δαπάνες για υποδομές.

Προς το παρόν πάντως η αδυναμία στη ζήτηση δημιουργείται από τα καλώδια χαλκού, έναν τομέα που αντιπροσωπεύει το 65% της συνολικής ζήτησης χαλκού στην Κίνα, καθώς οι κρατικές εταιρείες ενέργειας φοβούνται ότι το κόστος θα μπορούσε να μεταφραστεί σε υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και να έχει αντίκτυπο στην οικονομία.

Άλλοι τομείς όπως ο κλιματισμός και οι οικιακές συσκευές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις υψηλότερες τιμές χαλκού αν και σύμφωνα με τους αναλυτές η επιβάρυνση για τους καταναλωτές δεν ήταν σημαντική.

Πηγή:ερτ