Με τη ματιά του Μάνου Χατζηδάκη, επικεφαλής Ανάλυσης, ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή

Οι νέες ανακοινώσεις εμβολίων με υψηλό δείκτη αποτελεσματικότητας και κοντινό ορίζοντα κυκλοφορίας στο ευρύ κοινό ενέτειναν το ενδιαφέρον, δίνοντας συνέχεια στην εκρηκτική άνοδο της περασμένης εβδομάδας.

Πέρα όμως από το ψυχολογικό κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας, σε ορατό βάθος χρόνου η κινητικότητα στο ΧΑ έδειξε ότι έχει και συνέχεια.

Οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, τον Ελλάκτορα, τη Cenergy και το ενδιαφέρον της CVC για την ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων διατηρούν υψηλό το ενδιαφέρον τόσο εντός όσο και εκτός ταμπλό.

Ο Νοέμβριος εξελίσσεται σε έναν από τους καλύτερους μήνες του ΧΑ όλων των εποχών, όχι γιατί η αγορά ανέβηκε σε 15 συνεδριάσεις 23%, αλλά γιατί υπήρξαν –επιτέλους– αντανακλαστικά ετοιμότητας, που επιμέρους μεταφράστηκαν σε αποδόσεις έως και 100% από τα χαμηλά του μήνα.

Δεν υπάρχει καλύτερος πρεσβευτής για μια αγορά από την ίδια της την εικόνα: μια αποτελεσματική αγορά με ρυθμό και τζίρο που αντιλαμβάνεται τις αλλαγές και τις οικονομικές επιπτώσεις είναι πολύ πιο ελκυστική από τις αρνητικές ή μηδενικές αποδόσεις των ομολόγων και των οριακών αποταμιευτικών επιτοκίων που επικρατούν σήμερα.

Και η ιστορία έχει δείξει ότι το «πάνω» φέρνει περισσότερους πρόθυμους επενδυτές ή απλά μεγαλύτερες εισροές από κεφάλαια κάθε διάρκειας, προφίλ και ποιότητας. Χωρίς να παραγνωρίζεται η έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων της πανδημίας και το γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση αναγκαστικού εγκλεισμού ως το τέλος του μήνα, φαίνεται ότι η αγορά έχει εισέλθει στην «επόμενη ημέρα».

Το ενδιαφέρον στρέφεται ακόμη και σε εταιρείες που έχουν υποστεί σημαντικές συνέπειες στην οικονομική τους θέση, έχοντας ωστόσο αποθέματα να «επιστρέψουν» σε έναν υψηλό βαθμό κανονικότητας όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Οι τράπεζες, που είναι ο κύριος εκφραστής αυτής της κατάστασης, έχοντας πλέον ποσοτικοποιήσει και επικοινωνήσει τις επιπτώσεις των αναστολών πληρωμών, είναι δικαίως ο αρωγός της ανοδικής κίνησης στο ΧΑ. Οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών από την αρχή του έτους έως και 15 ημέρες πριν ήταν μεταξύ του 60% και του 75%, προεξοφλώντας άμεσες εξελίξεις που συνδέονταν με την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Το τρίτο τρίμηνο δεν έδειξε ωστόσο ότι η εικόνα ανταποκρίνεται σε μια τόσο έντονη απαξίωση, ούτε ότι υπάρχει κάποια επείγουσα κατάσταση ανησυχίας. Επομένως, η άνοδος που έχει ξεκινήσει έχει, καταρχάς, έναν χαρακτήρα δικαιοσύνης και δευτερευόντως έναν χαρακτήρα ευκαιρίας. Τουλάχιστον, η επαφή με την πραγματικότητα των δημοσιεύσεων του τρίτου τριμήνου αυτό δείχνει.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 24/11/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ