Μικτά πρόσημα κυριάρχησαν στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας στις ευρωαγορές, με τους επενδυτές να προσηλώνονται στα εταιρικά αποτελέσματα και στα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,22% στις 381 μονάδες. Στην εβδομάδα ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε 0,1%.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street μετά τη νέα πτώση στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων και στον απόηχο της έκθεσης της Fed.

Στην εξαμηνιαία της έκθεση, η κεντρική τράπεζα καταγράφει μια ευρεία βελτίωση της αμερικάνικης οικονομίας, προβλέποντας άνοδο του πληθωρισμού. Ωστόσο, ο πληθωρισμός αναμένεται για άλλη μια χρονιά να μείνει κάτω από το στόχο του 2%.

Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,39% στις 25.309,99 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,6% στις 2.747,3 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,77% στις 7.337,39 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,4%, ο S&P 500 0,6% και ο Nasdaq 1,4%.

Με άνοδο 1,2% κινήθηκε την Παρασκευή το αμερικανικό αργό τύπου WTI παραδόσεως Απριλίου. Σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε άνοδο 3,3%.

Σε χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκε ο χρυσός την Παρασκευή, καταγράφοντας μάλιστα τις χειρότερες εβδομαδιαίες απώλειες, μέχρι στιγμής, το 2018, εν μέσω ενδυνάμωσης του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, το πολύτιμο μέταλλο ολοκλήρωσε την Παρασκευή με απώλειες 0,2%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες έφθασαν στο 1,7%.

Στο εξωτερικό μετά τα νέα για τον πληθωρισμό στην Αμερική, το βλέμμα στρέφεται στις Ιταλικές βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή 4 Μαρτίου.

Στο Χ.Α., η προηγούμενη εβδομάδα έφερε απώλειες 0,23% για τον γενικό δείκτη και κέρδη 0,49% για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών.

Στις τρεις συνεδριάσεις που απομένουν για να ολοκληρωθεί ο Φεβρουάριος, η αγορά θα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να έχουν ολοκληρώσει την αποστολή του πρώτου σετ στοιχείων, για τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια προς την ΕΚΤ, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του τρέχοντος μήνα θα λάβει χώρα η τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, χωρίς αλλαγές στην σύνθεση των δεικτών, αλλά πιθανότατα, ενισχύοντας τον συναλλακτικό όγκο.

Επίσης σήμερα (26/2) είναι προγραμματισμένη η τακτική γ.σ. των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου εκτός από την έγκριση των οικονομικών πεπραγμένων και του μερίσματος της χρήσης, αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η έκθεση του Διοικητή στην οποία γίνονται αναφορές στις μακροοικονομικές εκτιμήσεις για το 2018.

“Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα και να τα κάνουν ταχύτερα”, δήλωσε, η Ντ. Νουί μέσω συνέντευξής της στο “Βήμα της Κυριακής”, προσθέτοντας ότι “οι τράπεζες έχουν καλές δυνατότητες κερδοφορίας οι οποίες, όμως, ακυρώνονται από την ανάγκη για προβλέψεις έναντι των ‘κόκκινων’ δανείων. Γι’ αυτό είναι βασική προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή νέων NPLs, βελτιώνοντας τα κριτήρια πιστώσεων και καθαρίζοντας τους ισολογισμούς”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here