“Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί πουθενά”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησής του στην Αθήνα με τον ομόλογό του της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Τη στιγμή που μιλάμε, η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί, να κλιμακώνει και να προκαλεί, τόνισε ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Αντί για αποκλιμάκωση παρακολουθούμε νέες προκλήσεις και τη διατύπωση άκριτου επεκτατισμού. Παρατηρούμε τη συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της περιοχής και απολύτως καταδικαστέες προκλήσεις σε βάρος δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου», τόνισε.

Ο Χάικο Μάας, από την πλευρά του, ζήτησε να σταματήσει άμεσα κάθε προκλητικότητα και συμπλήρωσε ότι η μικρότερη σπίθα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να προκαλέσει καταστροφή και τόνισε πως έχει δυο μηνύματα. “Το πρώτο είναι ότι η Γερμανία και η ΕΕ είναι σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας. Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε άμεσα αποκλιμάκωση και βούληση για διάλογο, αλλά αυτό υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το διεθνές δίκαιο. Είναι παιχνίδι με τη φωτιά αυτό που γίνεται και μια σπίθα αρκεί για ανάφλεξη. Αδιανόητη αυτή η σκέψη, δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Κάθε προκλητικότητα θα έπρεπε να σταματήσει το επόμενο διάστημα”.

Σημείωσε δε ότι η Γερμανία θα υποστηρίζει, με όλες της τις δυνάμεις, την διαδικασία διαλόγου, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Μήνυμα Μαας σε Τουρκία

Ο γερμανός υπουργός εξωτερικών νωρίτερα, πριν την άφιξή του στην Αθήνα, ζήτησε ξανά τον τερματισμό των προκλήσεων και την επίλυση των “επίμαχων ζητημάτων που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τόνισε δε το “ιδιαίτερο βάρος” που θα έχει η φωνή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο και θα ασχοληθεί και με τις σχέσεις EE – Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here