Θεσμικοί και επιχειρηματικοί φορείς καταθέτουν τις απόψεις τους για το παρόν και το μέλλον του εξαγωγικού τομέα, επισημαίνοντας όσα πρέπει να υλοποιηθούν στο εξής προς την κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Χάρης Καββαδίας, πρόεδρος & CEO της Megaplast παρέθεσε τις απόψεις του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

στην Κυρέλα Πέτρου

Κύριε Καββαδία, οι εξαγωγές παρουσιάζουν ένα ανοδικό momentum, που το 2023 αναμένεται να φθάσει σε νέα υψηλά. Πού αποδίδεται από την πορεία;

Πράγματι, βλέπουμε οι επιχειρήσεις να αναπτύσσονται σε όλο και περισσότερες χώρες, ώστε να αυξήσουν την εμπορική τους δραστηριότητα. Θεωρώ ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης αλλά και των ευκαιριών που προκύπτουν στις αγορές, οι οποίες συνεχώς μεταβάλλονται. 

Ποια είναι η δική σας εμπειρία από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην εξαγωγική δραστηριότητα; Ποιες οι ευκαιρίες και ποιες οι δυσκολίες;

Στη Megaplast ακολουθήσαμε, από την έναρξη της εταιρείας στον χώρο της εύκαμπτης συσκευασίας, ένα επιχειρηματικό μοντέλο παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα με αμιγώς εξωστρεφές εμπορικό προφίλ. Εξάγουμε το 95% της παραγωγής μας, διαθέτοντας τα προϊόντα μας σε περισσότερες από 40 χώρες ανά τον κόσμο, τα οποία παράγονται στην Ελλάδα, στη μονάδα μας στην Κρήτη, από όπου και ξεκίνησε η εταιρεία, και στη νέα βιομηχανική υποδομή μας στη Θήβα. 

Διαθέτουμε μια μοναδική παγκοσμίως τεχνολογία, που αναπτύξαμε οι ίδιοι, η οποία μας επέτρεψε να μπούμε σε διεθνείς αγορές και να κάνουμε την εταιρεία μας αναγνωρίσιμη. Δραστηριοποιούμαστε στον κλάδο της παλετοποίησης, με όγκο άνω των 7 δισ. ευρώ σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, υπάρχει δυναμική στη συνέχεια της ανάπτυξής μας. Προοπτικές και ευκαιρίες για τη Megaplast αποτελούν η ενίσχυση της παρουσίας μας σε μεγάλες αγορές, με πλάνο γεωγραφικής επέκτασης, αλλά και διεύρυνσης της δραστηριότητάς μας σε νέες αγορές, όπως ο αγροτικός τομέας. 

Ως δυσκολίες αναγνωρίζουμε τους περιορισμούς και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται, όμως με τους κινδύνους πάντα έρχονται και οι ευκαιρίες. Ένας υγιής οργανισμός συνεχίζει να προχωρεί, αλλά με ορθολογικές επενδύσεις και πιο συντηρητική διάθεση. 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα-στόχοι σας προς αυτήν την κατεύθυνση;

Υλοποιούμε ένα επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 35 εκατ. ευρώ για την πενταετία 2020-2024, με στόχους τη σημαντική αύξηση της παραγωγικής μας δυναμικότητας, τη συνεχή εξέλιξη των προϊόντων μας και παράλληλα την ανάπτυξη των υπηρεσιών μας προς τους πελάτες, ώστε να συνεχίσουμε τη δυναμική και εξωστρεφή πορεία της εταιρείας μας. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here