Την πεποίθηση του πως στις 21 Ιουνίου θα υπάρξει συνολική συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασε ο επικεφαλής του EWG, Χάνς Φάιλμπριφ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως θα γιορτάσουμε ούζο την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

Μιλώντας σε σεμινάριο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ο Φάιλμπριφ ανέφερε πως η συμφωνία που θα συζητηθεί στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνει ζητήματα σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τη μεταμνημονιακή επιτήρηση, το ύψος της επόμενης δόσης, αλλά θα συζητηθεί και το ποσό που θα αντλήσει η Ελλάδα για το «μαξιλάρι» ρευστότητας για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Στην ίδια βάση ανέφερε για την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πως η έκθεση των Ευρωπαίων θεσμών επί της οποίας θα βασιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα είναι έτοιμη πριν το Eurogroup. «Το κείμενο της συνολικής συμφωνίας θα συζητηθεί σε ένα EuroWorking Group που θα λάβει χώρα πολύ κοντά στις 21 Ιουνίου», είπε.

Ερωτηθείς για το ΔΝΤ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τα μηνύματα που θα στείλει ενδεχόμενη μη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Θα ήταν καλύτερο να υπάρχει η ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου. Ανησυχώ κάπως για το πώς θα το πάρουν οι αγορές αν δεν ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα του. Όμως εμείς με τα μέτρα που θα προτείνουμε θα εξασφαλίσουμε ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο. Αλλιώς δε θα τα προτείναμε. Και αυτό είναι το μήνυμά μας στις αγορές», σημείωσε.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η επιτήρηση στην Ελλάδα θα είναι πιο έντονη από ότι στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία μετά την έξοδο από το δικό τους πρόγραμμα, προσθέτοντας πως αυτό γίνεται διότι στην Ελλάδα προσφέρεται ελάφρυνση του χρέους.

Στη βάση αυτή ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να διατηρήσει την δημοσιονομική της πειθαρχία και να διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here