Ακολουθούν τέσσερις ενέργειες που πρέπει να λάβετε υπόψη, τώρα, καθώς ο οργανισμός σας προσπαθεί να επιτύχει περισσότερα με λιγότερα σε μια περίοδο διαταραχής. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στο φάσμα του μετασχηματισμού, όλες οι φορολογικές και χρηματοοικονομικές λειτουργίες θα πρέπει να ακολουθούν τέσσερις ενέργειες:

1. Λειτουργία της GenAI για φορολογικά και οικονομικά

Σκεφτείτε το ως ένα μετασχηματιστικό εργαλείο, όχι απλώς ως έναν τρόπο για να επιτύχετε βραχυπρόθεσμα κέρδη αποτελεσματικότητας. Οι φορολογικές και χρηματοοικονομικές λειτουργίες πρέπει να κινηθούν γρήγορα και έξυπνα κατά μήκος της καμπύλης ωριμότητας, για να αρχίσουν να αναπτύσσουν τα εργαλεία GenAI στις δραστηριότητές τους. Αυτό ξεκινά με τον εντοπισμό περιπτώσεων χρήσης που ευθυγραμμίζονται με την επιχείρησή σας και την επιλογή των σωστών εργαλείων. Καταρχάς, πρέπει να προετοιμάσετε τα δεδομένα σας και να επιλέξετε ένα μικρό πιλοτικό έργο. Στη συνέχεια, κλιμακώστε, ενσωματώστε και βελτιώνεστε συνεχώς. Το πιο σημαντικό, βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποί σας είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με σιγουριά με το GenAI.
Για παράδειγμα, μπορείτε να αναπτύξετε έναν αντιπρόσωπο GenAI για να ταξινομεί σωστά τις φορολογικές συναλλαγές, να εντοπίζει ευκαιρίες σχεδιασμού και ανάλυσης και να παρέχει πληροφορίες αναφοράς σε πραγματικό χρόνο που τα στελέχη σας να μπορούν να αξιοποιήσουν για να προσδώσουν μεγαλύτερη αξία στην επιχείρηση;

2. Δημιουργήστε μια ολοκληρωμένη στρατηγική δεδομένων

Συνειδητοποιήστε όλα τα οφέλη του GenAI και της επαναχρησιμοποίησης δεδομένων. Αυτό θα γίνει όλο και πιο σημαντικό, καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις ρυθμιστικών αναφορών και διαχειρίζεστε τις πιέσεις κόστους και ταλέντων.

3. Αναπτύξτε ένα στρατηγικό σχέδιο ταλέντων

Το σχέδιο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις πολλές πιέσεις που επηρεάζουν τις φορολογικές και χρηματοοικονομικές σας λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του κενού ταλέντων, του ρόλου του GenAI, της ικανότητας επικέντρωσης σε στρατηγικές δραστηριότητες, των αναδυόμενων απαιτήσεων αναφοράς και των πιέσεων κόστους. Θα πρέπει να αναπτύξετε ένα στρατηγικό σχέδιο ταλέντων, για να τοποθετήσετε τους φόρους σας και να χρηματοδοτήσετε τους ανθρώπους για μελλοντική επιτυχία. Αυτό περιλαμβάνει την πρόβλεψη των μελλοντικών σας αναγκών για ταλέντο και, στη συνέχεια, τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο θα προμηθεύεστε τους ανθρώπους που χρειάζεστε μέσω ενός συνδυασμού εσωτερικών προσλήψεων, συνεργασίας με έναν πάροχο υπηρεσιών, αυτοματισμού και GenAI.

4. Συνεχίστε να επανεξετάζετε τα μοντέλα λειτουργίας

Χρειάζεστε ακόμη ένα στρατηγικό σχέδιο, ειδικά με τις δυνατότητες του GenAI να αναπτύσσονται γρήγορα. Οι επιλογές για μετασχηματισμό παραμένουν ουσιαστικά οι ίδιες: δόμηση με επένδυση, ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες σημαντικού όγκου δραστηριοτήτων ή, συνηθέστερα, υβριδική προσέγγιση χρησιμοποιώντας εξωτερικούς παρόχους σε ορισμένες δραστηριότητες, διατηρώντας παράλληλα άλλες δραστηριότητες στο εσωτερικό.

Τελικά, η νέα έρευνα δείχνει ότι η αυξανόμενη ζήτηση δεδομένων καθιστά τη συνεργασία με έναν μόνο πάροχο υπηρεσιών συνετή επιλογή, ειδικά για ορισμένες δραστηριότητες, όπως η συμμόρφωση με τον Πυλώνα 2. Μόλις ένας μεμονωμένος πάροχος εργάζεται ήδη με τα βασικά δεδομένα σας, μπορεί να έχει νόημα να αναθέσετε σε τρίτους περισσότερες εργασίες που δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε εσωτερικά με ολοένα και πιο περιορισμένους προϋπολογισμούς. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να φέρει τους ανθρώπους σας στην καλύτερη θέση για να προσφέρουν τις πληροφορίες που βασίζονται σε δεδομένα που επιθυμεί η επιχείρησή σας. Μπορεί επίσης να σας φέρει σε καλύτερη θέση να επωφεληθείτε από τις ταχέως εξελισσόμενες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου του κβαντικού υπολογισμού, που είναι πιθανό να υπερφορτίσει το GenAI.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Σπύρος Καμινάρης, εταίρος και επικεφαλής Φορολογικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Παρότι πολλές διοικήσεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αναζήτησης του καλύτερου τρόπου ενσωμάτωσης της Τεχνητής Νοημοσύνης και της GenAI, η τρέχουσα συγκυρία προσφέρεται ως μοναδική ευκαιρία για τη στρατηγική θωράκιση των φορολογικών και οικονομικών διευθύνσεων. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να μετασχηματίσει τον τρόπο που οι επιχειρήσεις διαχειρίζονται σύνθετα φορολογικά δεδομένα και υποχρεώσεις, ενισχύοντας τη συμμόρφωση, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και προσθέτοντας αξία μέσα από πιο στρατηγικές διεργασίες. Ο μετασχηματισμός αυτός, όμως, απαιτεί ο άνθρωπος να βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς το εξειδικευμένο ταλέντο στα φορολογικά και τα χρηματοοικονομικά γίνεται όλο και πιο πολύτιμο. Η επαύξηση του ανθρώπινου ταλέντου με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογικών δυνατοτήτων δεν αφορά μόνο την κάλυψη άμεσων αναγκών, αλλά και τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας απέναντι στις προκλήσεις του αύριο».

Aπό το περιοδικό ΧΡΗΜΑ