Το πακέτο κόκκινων δανείων FRONTIER που πουλά η Εθνική Τράπεζα αξίζει 6,1 δισ Ευρώ. Όλοι οι μεγάλοι διαχειριστές κόκκινων δανείων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας το θέλουν να αποκτήσουν αυτό το πακέτο για να αποκτήσουν οικονομίες κλίμακας αλλά και διαπραγματευτική ισχύ στην αναπτυσσόμενη αγορά των 100 δισ Ευρώ.  

Το Frontier είναι η μοναδική σήμερα στην Ελλάδα μεγάλη συναλλαγή NPLs που δεν συνοδεύεται και από πώληση μιας εταιρείας servicer.

Περιλαμβάνει 200.000 δάνεια περίπου τα οποία ανήκουν σε περίπου 85.000 δανειολήπτες .

  • 4,7 δισ € είναι στεγαστικά δάνεια,
  • 1,1 δισ.€ είναι δάνεια μικρών επιχειρήσεων
  • τα υπόλοιπα καταναλωτικά.

Η πώληση του Frontier θα απαλλάξει την Εθνική Τράπεζα από το 80% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων του χαρτοφυλακίου της. Ταυτόχρονα θα καθορίσει τον “πρωταθλητή χειμώνα” στην αγορά των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα.

Η Alpha Bank επέλεξε την Davidson Kempner για το πακέτο Galaxy την μεγαλύτερη στην Ελλάδα τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ονομαστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ .

Οι τρεις ισχυρές εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, CEPAL, Do Value και Intrum, καθεμία ελέγχει σήμερα χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων της τάξης των 30 δισ. ευρώ.

Επομένως εάν μία από αυτές αποκτήσει το Frontier  αλλάζει άρδην τις ισορροπίες της αγοράς.

Μέχρι στιγμής, στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας συμμετέχουν Fortress, Davidson Kempner Capital Management, BAIN, Angelo Gordon, SFM και φυσικά όλοι οι servicers CEPAL, Do Value, Intrum, Waterfall κ.ά.

Ήδη διαμορφώνονται συμμαχίες οι οποίες θα εκδηλωθούν αργότερα στον διαγωνισμό .

  • Στην αγορά ακούγεται η συνεργασία των Fortress, BAIN και Do Value.
  • Η Davidson Kempner συζητά με τη CEPAL.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας, η πώληση του Frontier αναμένεται πριν τη λήξη του πρώτου εξαμήνου 2021. H συναλλαγή θα απολαμβάνει κρατικής εγγύησης μέσω του «Ηρακλή» για τους τίτλους πρώτης διαβάθμισης (senior notes)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here