H μία μετά την άλλη, οι Ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- χώρες κλείνουν τα σύνορά τους με την Βρετανία, 2 εβδομάδες πριν την εφαρμογή του άτακτου Brexit, μετά τις ανακοινώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την ύπαρξη καινούργιου στελέχους του νέου κορωνοϊού.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του μεταλλαγμένου ιού.

  • Γερμανία,  Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία, ο Καναδάς, η Αργεντινή, η Χιλή φυσικά και η Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι αναστέλουν τις συνδέσεις τους με τη Βρετανία.

Στην Ελλάδα, από τις 6 το πρωί τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης 7 επτά ημερών για τις αφίξεις από Μεγάλη Βρετανία, αντί 3 ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.

  • Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει γι’ αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.
  • Επίσης, συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα PLF στην ηλεκτρονική διεύθυνση .  Επιπρόσθετα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid test για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

ΕΥΡΩΠΗ

Η Γαλλία ιδίως ανέστειλε από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· 01:00 σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας) και για τουλάχιστον 48 ώρες όλες τις μετακινήσεις προσώπων, «συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνδέονται με τις μεταφορές εμπορευμάτων», οδικώς, αεροπορικώς, από θάλασσα ή σιδηροδρομικώς.

Μόνο «ασυνόδευτα φορτία» θα επιτρέπεται να διέρχονται, διευκρίνισε η γαλλική κυβέρνηση.

Αμέσως μετά, το λιμάνι του Ντόβερ, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως τη Γαλλία, ανακοίνωσε πως κλείνει για τις αναχωρήσεις «μέχρι νεοτέρας».Σύμφωνα με την βρετανική ένωση οδικών μεταφορών, από το λιμάνι αυτό διέρχονται περίπου 10.000 φορτηγά την ημέρα.

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς προέτρεψε τους συμπολίτες του, ειδικά τους εργαζόμενους στον τομέα της μεταφοράς φορτίων, να μην πάνε στα λιμάνια του Κεντ, στη νότια Αγγλία, προειδοποιώντας μέσω Twitter πως αναμένονται «μεγάλα» προβλήματα στην περιοχή.

Οι περιορισμοί ανακοινώθηκαν σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για αρκετές βρετανικές εταιρείες, που βρίσκονται στη διαδικασία να φτιάξουν στοκ πριν από την 31η Δεκεμβρίου, όταν τερματίζεται η μεταβατική περίοδος έπειτα από το Brexit και τίθενται σε ισχύ νέοι κανόνες για τα τελωνεία.

Στα αγγλικά λιμάνια η κίνηση ήταν τεράστια το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συχνά μεγάλες καθυστερήσεις και μποτιλιαρίσματα στους δρόμους που οδηγούν σε αυτά, καθώς πολλές εταιρείες φτιάχνουν στοκ ενόψει της οριστικής αποχώρησης του ΗΒ από την ενιαία αγορά της ΕΕ στα τέλη της χρονιάς.

Δέκα ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit παραμένουν σε αδιέξοδο και, σε περίπτωση αποτυχίας τους, η ξαφνική επιβολή ποσοστώσεων και τελωνειακών δασμών εγείρουν φόβους πως θα επικρατήσει χάος στον εφοδιασμό της χώρας.

Αμερική

Οι αρχές του Καναδά αποφάσισαν, όπως αυτές σε πολλές ακόμη χώρες, να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τον εντοπισμό στη χώρα αυτή καινούργιου στελέχους του νέου κορωνοϊού.

Η απόφαση επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ειδοποίηση του υπουργείου Μεταφορών προς τους αερομεταφορείς, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του CBC.

Δυνάμει της απόφασης, οι επιβατικές πτήσεις από το ΗΒ αναστέλλονται για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Η αναστολή δεν αφορά τις πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων ή περιπτώσεις που κάποιο αεροσκάφος χρειάζεται να προσγειωθεί για λόγους ασφαλείας.

Η απόφαση ακολούθησε συνεδρίαση μελών του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό. Κόμματα της αντιπολίτευσης του Καναδά κάλεσαν νωρίτερα χθες την κυβέρνηση του Τριντό να προχωρήσει αμέσως στην αναστολή των πτήσεων από τη Βρετανία, κατηγορώντας την ότι άργησε να κλείσει τα σύνορα όταν ξέσπασε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Αναστολή επιβατικών πτήσεων από και προς τη Βρετανία ανακοίνωσαν χθες και οι κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Χιλής.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αργεντινής διευκρίνισε ότι η τελευταία πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο που θα επιτραπεί να προσγειωθεί πριν από την έναρξη της ισχύος του μέτρου είναι αυτή που αναμένεται να φθάσει στο Μπουένος Άιρες σήμερα το πρωί. Το πλήρωμα και οι επιβάτες θα τεθούν σε επταήμερη καραντίνα, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Χιλής ανέφερε ότι θα απαγορευθεί σε όλους τους αλλοδαπούς που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και είχαν βρεθεί στο ΗΒ τις προηγούμενες 14 ημέρες να εισέρχονται στην επικράτεια. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων, σύμφωνα με το Σαντιάγο.

Τουρκία-Σ. Αραβία αναστέλλουν πτήσεις προς Βρετανία και άλλες χώρες

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες ότι, όπως και οι αρχές πολλών ακόμη κρατών, αποφάσισε να απαγορεύσει τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία και άλλες χώρες μετά τον εντοπισμό καινούργιου, ακόμη πιο μολυσματικού στελέχους του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  • «Κατόπιν οδηγιών του προέδρου (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), σε συντονισμό με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αποφασίστηκε να επιβληθεί προσωρινή αναστολή των πτήσεων από το ΗΒ, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νότια Αφρική προς τη χώρα μας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα μέσω Twitter.

Σημειώνεται πως ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Τουρκία ανερχόταν ως χθες Κυριακή σε 18.097 νεκρούς (+246 θάνατοι σε 24 ώρες) επί συνόλου 2.024.601 μολύνσεων (+20.316 σε 24 ώρες).

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ανέστειλε χθες Κυριακή τις διεθνείς πτήσεις και την είσοδο στην επικράτειά του μέσω των χερσαίων συνοριακών διελεύσεων και των λιμανιών για τουλάχιστον μία εβδομάδα, μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους του SARS-CoV-2 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση «αναστέλλει όλες τις διεθνείς πτήσεις — πλην εξαιρετικών περιπτώσεων — για περίοδο μιας εβδομάδας, η οποία ενδέχεται να παραταθεί για μία επιπλέον εβδομάδα», μετέδωσε το SPA, το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών.

«Η είσοδος στο βασίλειο διά της χερσαίας οδού ή μέσω των λιμένων θα ανασταλεί επίσης για μία εβδομάδα, με πιθανή την παράταση» του μέτρου «για μία επιπλέον εβδομάδα», ανέφερε η ίδια πηγή.

Τα μέτρα δεν αφορούν αεροσκάφη που εκτελούν διεθνείς πτήσεις και βρίσκονται ήδη στη Σαουδική Αραβία ούτε όσα έχουν λάβει ήδη άδεια να αναχωρήσουν, σύμφωνα με το SPA.

Εξάλλου, όλοι οι επιβάτες που έχουν φθάσει από την Ευρώπη και άλλες περιοχές όπου έχει εντοπιστεί το καινούργιο στέλεχος του νέου κορωνοϊού μετά την 8η Δεκεμβρίου κλήθηκαν να τεθούν σε απομόνωση για δύο εβδομάδες.