Του Enrique Diaz Alvarez,

Την περασμένη εβδομάδα είδαμε κάποια θετική συναλλακτική δραστηριότητα στα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου των αναδυόμενων αγορών, ιδίως στα νομίσματα. Έχουμε επισημάνει τη χαμηλή αποτίμηση πολλών από αυτά, και το γεγονός ότι τα περισσότερα κατάφεραν να αποδώσουν αξιοσέβαστα κέρδη (παρά την αδιάφορη εβδομάδα για άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου) είναι σίγουρα ενθαρρυντικό. Πέρα από τις αναδυόμενες αγορές, το ευρώ, η στερλίνα και το δολάριο διατηρήθηκαν σε στενά εύρη συναλλαγών.

Η βραχυπρόθεσμη διαπραγμάτευση θα καθοδηγείται από την ένταση μεταξύ θετικών ειδήσεων για τα εμβόλια και της άμεσης αρνητικής επίδρασης στα οικονομικά δεδομένα που φέρνουν παγκοσμίως τα νέα lockdown. Αυτό περιμένουμε να το δούμε ειδικά στα νούμερα PMI της ευρωζώνης σήμερα. Η γιορτή των Ευχαριστιών (την Πέμπτη) στις ΗΠΑ παραδοσιακά σημαίνει μια ήσυχη εβδομάδα συναλλαγών στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οπότε δεν περιμένουμε σημαντικές κινήσεις νομισμάτων έως τον Δεκέμβριο.

Στερλίνα

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit αρχίζουν να παγώνουν, αλλά η γενική αισιοδοξία για το εμβόλιο του Covid σώζει τη στερλίνα. Όπως και στην Ευρωζώνη, το γεγονός της εβδομάδας είναι η δημοσίευση των δεικτών PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι προσδοκίες είναι για μια αρκετά δραματική πτώση του δείκτη υπηρεσιών, στον απόηχο των lockdown που είδαμε τον περασμένο μήνα. Πιστεύουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα για έναν αριθμό λιγότερο δυσμενή από αυτόν που περιμένουν αγορές, και άρα να δούμε ένα βραχυπρόθεσμο ράλι της στερλίνας.

Ευρώ

Υπάρχει κάποιος θόρυβος σχετικά με την καθυστέρηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οφείλεται σε αντίδραση για πολιτικούς λόγους από την Ουγγαρία και την Πολωνία. Ωστόσο, είμαστε επιφυλακτικοί ως προς την πιθανότητα κάτι τόσο σημαντικό σε αυτήν την εποχή να μείνει επί μακρόν σε εκκρεμότητα. Πιο άμεση ανησυχία προκαλεί –όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο- η δημοσίευση των δεικτών PMI του Νοεμβρίου που θα γίνει σήμερα, κάτι που αναμφισβήτητα θα δείξει μια ζοφερή εικόνα που, όμως, αντανακλά μια εικόνα περασμένων ημερών . Οι αγορές θα πρέπει να ισορροπήσουν αυτήν την εικόνα με τις προοπτικές για το εμβόλιο και τα σημάδια ότι οι κυριότερες χώρες έχουν δει την κορυφή του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Το ευρώ αναμένεται να διαπραγματευτεί συγκρατημένα αναμένοντας την κρίσιμη σύνοδο του Δεκεμβρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δολάριο ΗΠΑ

Ο θετικός απόηχος από την προοδευτική υποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από την απόπειρά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ απορροφήθηκε από τις αρνητικές ειδήσεις για την πανδημία στις περισσότερες πολιτείες. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η είδηση ότι ο εμβολιασμός στις ΗΠΑ μπορεί να αρχίσει σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες δημιουργεί μια μέτρια προσφορά για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, αλλά αυτό έχει μικρή εμφανή επίδραση στις αγορές συναλλάγματος. Αυτήν την εβδομάδα, η έκδοση την Τετάρτη των πρακτικών της τελευταίας συνόδου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να τραβήξει την προσοχή. Ωστόσο, η γιορτή των Ευχαριστιών την Πέμπτη μειώνει τις πιθανότητες για μια αξιοσημείωτη δραστηριότητα της αγοράς, σε αυτήν την περίοδο που είναι παραδοσιακά μια από τις πιο ήσυχες του έτους για συναλλαγές.

{O Enrique Diaz Alvarez είναι Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury. Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από το Bloomberg στη δεύτερη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τρίτο τρίμηνο του 2020.}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ