Του Βάιου Κρόκου
Αν και το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται πολλές δράσεις στην προσπάθεια του brain regain, οι συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα – για την ώρα – δεν είναι αρκετά ώριμες.
Αποκαλυπτική ήταν η τελευταία έρευνα της KPMG «KPMG Brain Drain & Gain Survey», με την γενική διευθύντρια κα Πέγκυ Βελλιώτου να παραθέτει σημαντικά στοιχεία για τις συνθήκες που βρήκαν οι Έλληνες στο εξωτερικό, τι αποζητούν από την καριέρα και την ζωή τους και το κατά πόσο είναι εφικτό να επιστρέψουν.
Σκοπός της έρευνας είναι να αναδείξει τους λόγους που οδηγούν τους Έλληνες να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, τις διαστάσεις του φαινομένου «Brain Drain», καθώς και τις προτεινόμενες δράσεις και ενέργειες των εταιρειών και της πολιτείας στο σύνολό της, με σκοπό την αντιστροφή του.
Ανησυχητικό ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι το γεγονός πως το 40% των Ελλήνων της σχετικής έρευνας δεν προτίθεται να επιστρέψει στην χώρα την επόμενη 10ετία.
Ποιοι είναι οι λόγοι φυγής;
Στην προηγούμενη έρευνα οι απολαβές ήταν ο πιο κομβικός λόγος. Το ίδιο ισχύει και τώρα, αν και σε κάπως μικρότερο βαθμό. Ακολουθούν:
-Οι ευκαιρίες εξέλιξης
-Leadership και κουλτούρα
-Ποιότητα ζωής
-Αναγνώριση των ανθρώπων
-Η δυνατότητα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να εκπαιδευτούν
-Ενώ ένα νέο επιχείρημα που κερδίζει περισσότερο έδαφος είναι η απόκτηση διεθνούς εμπειρίας. Η συνειδητοποίηση, δηλαδή, ότι ο κόσμος αλλάζει σε τέτοιο βαθμό και η κινητικότητα από χώρα σε χώρα κλπ θα είναι ένα φαινόμενο με μεγαλύτερη ένταση.
Οι Έλληνες που έφυγαν είχαν εύκολη προσαρμογή κατά 56%, πιο δύσκολη κατά 23% και 21% τα βρήκαν ακόμα πιο δύσκολα. Σε άλλα στοιχεία, το 86% πήγε στην Ευρώπη ενώ το 60% γενικότερα δεν είχε καμία σχέση/επαφή με τον προορισμό του.
Υπάρχει επιστροφή;
Οι συνθήκες, σύμφωνα με την κα Βελλιώτου παραμένουν δύσκολες και οι προσπάθειες απαιτούν συνεργασία ανάμεσα σε κυβέρνηση, επιχειρήσεις και Πανεπιστήμια.
Στα τελευταία στοιχεία πάντως καταγράφεται ένα 36% που δηλώνει πως θα επέστρεφε με χαμηλότερο μισθό λόγω οικογένειας και φίλων, τρόπου ζωής και καιρικών συνθηκών.
Ωστόσο, το πλαίσιο δεν είναι ακόμα ευοίωνο για την Ελλάδα καθώς θα επέστρεφαν για μεγάλες πολυεθνικές, για κάποια δουλειά στο εξωτερικό δουλεύοντας από Ελλάδα ή για να ξεκινήσουν κάποια δική τους δραστηριότητα.
Συνοπτικά για να επιστρέψουν οι Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό χρειάζονται: καλές απολαβές, αλλαγή εταιρικής κουλτούρας, ευέλικτες συνθήκες εργασίας, εκπαίδευση και δέσμευση κονδυλίων από την επιχείρηση για αυτό, φορολογικά κίνητρα, καλύτερες συνθήκες και όρους για την επιχειρηματικότητα, αξιοκρατία
Στην έρευνα πήραν μέρος 290 Έλληνες ηλικίας 25 – 35 ετών, παντρεμένοι ή ανύπαντροι και από κλάδους όπως: Consulting, Χρηματοοικονομικά, Ακαδημαϊκοί, ΙΤ, Κατασκευές, Υπηρεσίες Υγείας και Εμπόριο (FMCG).
Πιο αναλυτικά, οι Ακαδημαϊκοί φαντάζουν πιο δύσκολο να επιστρέψουν αν αναλογιστεί κανείς το πλαίσιο σήμερα στη χώρα και τις δυνατότητες απασχόλησης.
Σε επίπεδο ΙΤ: όσοι θέλουν να επιστρέψουν είναι αρκετά καταρτισμένοι και οι απολαβές που ζητάνε είναι δύσκολο να τις βρουν
Στις κατασκευές: Ως γνωστόν η πολυετής κρίση «γκρέμισε» τον κλάδο, και πολλοί πλέον ασχολούνται σε επίπεδο asset management και real estate.
Οι περισσότερο Έλληνες επέλεξαν την Μ. Βρετανία, την Ολλανδία και τα ΗΑΕ και άλλες χώρες της Ευρώπης. Το 86% συνολικά πήγε στην Γηραιά Ήπειρο, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως το 60% των Ελλήνων δεν είχε καμία σχέση/επαφή με τη χώρα προορισμού του.
Στο τέλος της παρουσίασης έλαβε χώρα ένα ενδιαφέρον πάνελ με ομιλητές που βίωσαν αυτήν την εμπειρία στο εξωτερικό και συμμετέχουν ενεργά πλέον στις προσπάθειες αντιστροφής του Brain Drain.
Συμμετείχαν ο κ. Τίτος Σιμιτζής, General Manager, Alternative Research Solutions, ο κ. Γρηγόρης Δάσκος, ιατρικός διευθυντής ΜΕΝΑΡΙΝΙ ΕΛΛΑΣ, ο κ. Κωνσταντίνος Κίντζιος, υπεύθυνος στρατηγικής ανάπτυξης Regeneration, ο κ. Μάρκος Κιοσσέογλου, Entrepreneur Selection & Growth Manager,Endeavor – Co-Founder, Reload Greece.
Επίσης η κα Στάθα Κρεμμύδα, Διευθύντρια HR Νότιας Ευρώπης της Nokia, η κα Ελένη Νικολαϊδη, Διευθύντρια HePIS / Διευθύντρια PeopleCert Innovation and Excellence Centre και ο κ. Στάθης Ποταμίτης, Διευθύνων Εταίρος, PotamitisVekris Law Partnership, Πρωτοβουλία Brain Regain