Με αυξημένες κατά 11,3% πωλήσεις που προσέγγισαν τα 246 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2022 η Bosch στην Ελλάδα και φέτος συνεχίζει την ανάπτυξή της με αυξημένες πωλήσεις 4,8% στο τετράμηνο και πρόβλεψη για ανάπτυξη πωλήσεων 5,4% το 2023 στη χώρα. Η εταιρία έχει σταθερή δεκαετή αναπτυξιακή πορεία.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου στην Ελλάδα κ. Ι. Κάπρα, η αύξηση των πωλήσεων πέρυσι αν και έγιναν κάποιες μικρές ανατιμήσεις δεν είναι πληθωριστική γιατί η αύξηση του όγκου πωλήσεων ήταν ικανοποιητική. Ειδικότερα για τον κύκλο εργασιών ανά τμήμα και δραστηριότητα, το τμήμα Αυτοκίνησης σημείωσε συνολική αύξηση 9,5% στην Ελλάδα και το τμήμα των Καταναλωτικών Αγαθών κατέγραψε αύξηση πωλήσεων 14,4%.

Ο κ. Κάπρας αν και έκανε αναφορά στην επιβράδυνση των οικονομιών διεθνώς και στη Γερμανία, τόνισε όμως την αισιοδοξία του για την πορεία του ομίλου Bosch στην Ελλάδα, όσο και για την πορεία της εγχώριας αγοράς γενικότερα, με αφορμή και την εκτίμηση για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,4%.

Όπως είπε, η Ελλάδα αποτελεί μια ελκυστική και ανταγωνιστική αγορά, εκτιμώντας επίσης ότι η περίοδος των ανατιμήσεων που παρατηρήθηκε το 2022 έχει χρονικά ολοκληρωθεί. Δεν προβλέπονται ανατιμήσεις το 2023, επισήμανε ο κ. Κάπρας, επισημαίνοντας ότι τόσο το ενεργειακό κόστος όσο και το κόστος μεταφορών είναι πλέον σε καθοδική πορεία, σε σχέση με τους προηγούμενες μήνες.

Οικονομικά αποτελέσματα

Το 2022 έκλεισε με πωλήσεις 245,9 εκατ. ευρώ καταγράφοντας έτσι ανάπτυξη κατά 11,3% σε σύγκριση με το περασμένο έτος. «Το 2022 ήταν αναμφίβολα ένα έτος γεμάτο προκλήσεις. Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και των επιτοκίων, καθώς και ο πληθωρισμός αποτέλεσαν επιγραμματικά τη βάση ενός δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος το περασμένο έτος.

Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η εταιρεία κατάφερε όχι μόνο να ανταποκριθεί με επιτυχία, αλλά και να σημειώσει ανάπτυξη στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα αυτό τα αποδίδουμε σίγουρα στις ισχυρές βάσεις που διαθέτει μια εταιρεία όπως η Bosch, αλλά κυρίως στα αντανακλαστικά της εταιρείας που της επιτρέπουν να προσαρμόζεται στις αλλαγές και τις νέες συνθήκες του περιβάλλοντος», είπε ο Κάπρας.

Για το τρέχον οικονομικό έτος, αναμένεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξεως 2,4%, κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία των πρώτων μηνών του έτους. Σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται ότι η παγκόσμια οικονομική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 1,7%. «Παρότι αναμένουμε μια απαιτητική χρονιά και στην Ελλάδα λόγω της τρέχουσας κατάστασης, παραμένουμε προσηλωμένοι στην τοπική αγορά και τις μακροπρόθεσμες δυνατότητές της», δήλωσε ο κ. Κάπρας.

Πορεία δραστηριοτήτων της Bosch στην Ελλάδα

Όσον αφορά τον κύκλο εργασιών ανά τμήμα και δραστηριότητα, το τμήμα Αυτοκίνησης σημείωσε συνολική αύξηση 9,5% στην Ελλάδα. Το τμήμα των Καταναλωτικών Αγαθών κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 14,4%, ενώ το τμήμα Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτιρίων σημείωσε μείωση 6,4%, η οποία θεωρείται μικρή δεδομένου του ισχυρού αντίκτυπου των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Τέλος, ο τομέας των Βιομηχανικών Λύσεων σημείωσε ανάπτυξη της τάξεως του 20%.

Να σημειωθεί, ότι στον όμιλο Bosch στην Ελλάδα, εργάζονται 280 άτομα, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση τον Δεκέμβριο του 2022.

Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και βιώσιμος προσανατολισμός

Το 2022 η Bosch Ελλάδας παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της για στήριξη του κοινωνικού συνόλου, συνέβαλε στη αρωγή οργανισμών με έντονη δράση και αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία, όπως είναι οι Γιατροί του Κόσμου, ο Δήμος Κρωπίας και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Επιπλέον, συνέβαλε μέσω της στήριξης σε φοιτητικές ομάδες μηχανικής με εξειδίκευση στις τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης και της αυτόνομης οδήγησης, ενώ η εταιρεία σύναψε για ακόμη μια χρονιά συνεργασία με τη φοιτητική ομάδα Prom Racing, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία κατασκευάζει ένα αναβαθμισμένο ηλεκτροκίνητο μονοθέσιο με το οποίο θα συμμετάσχουν στους αγώνες «Formula Student».

Όπως επισημάνθηκε, σε ομιλικό επίπεδο, όλες οι προσπάθειες της Bosch συμβάλλουν προς τη λύση της ενεργειακής κρίσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το χαρτοφυλάκιο της Bosch που μπορεί πλέον να επηρεάσει θετικά, κατά 90%, την κατανάλωση ενέργειας όλων των οικιακών συσκευών. Αυτό συμβαίνει και με την επίσπευση των επενδύσεων σε βιώσιμες τεχνολογίες και την ανάπτυξη ενεργειακών λύσεων όπως είναι η ηλεκτροκίνηση, οι κυψέλες καυσίμου, η τεχνολογία υδρογόνου και οι λύσεις με νέες αντλίες θερμότητας. Εκεί οδηγείται και η ίδια η αγορά, εφόσον παρά τις όποιες προκλήσεις, η ενεργειακή και κλιματική κρίση αυξάνουν την παγκόσμια ζήτηση κλιματικά ουδέτερης τεχνολογίας.

Όμιλος Bosch 2023: Στρατηγική πορεία και νέες προοπτικές

Tο 2022, η Bosch, σε παγκόσμιο επίπεδο, διανύοντας μια απαιτητική χρονιά, ξεπέρασε τους επιχειρηματικούς της στόχους. Ο προμηθευτής τεχνολογίας και υπηρεσιών αύξησε τις συνολικές πωλήσεις παγκοσμίως στα 88,2 δισ. ευρώ, ενώ το περιθώριο κέρδους αυξήθηκε από 4% σε 4,3%. «Αντιμετωπίσαμε ικανοποιητικά τις προκλήσεις του 2022 -τόσο οι πωλήσεις μας όσο και το περιθώριο κέρδους ήταν υψηλότερα από τα αναμενόμενα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δρ. Stefan Hartung, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Robert Bosch GmbH.