Από τη Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, ΜSc, Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ και της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή του χρόνου που παραδοσιακά φτιάχνουμε, σερβίρουμε, αγοράζουμε και δωρίζουμε γλυκά περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Όπως καταλαβαίνουμε, λοιπόν, οι μεγάλοι «χαμένοι» των γιορτών είναι, αναμφίβολα, οι διαβητικοί ή οι άνθρωποι που προσέχουν πολύ τη διατροφή τους.

Στην ομάδα των γλυκών συμπεριλαμβάνονται όλων των ειδών τα γλυκίσματα, τα ζαχαρούχα ποτά, τα αναψυκτικά, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που είναι επικαλυμμένα με ζάχαρη, οι χυμοί του εμπορίου και τα αλκοολούχα ποτά που περιέχουν ζάχαρη.

Ας προσέξουμε, λοιπόν, τι και πώς το καταναλώνουμε:

  • Τα γλυκά αποτελούν πηγή πολλών θερμίδων, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και λιπαρά, και είναι φτωχά σε θρεπτική αξία. Δεν πρέπει, λοιπόν, να αντικαθιστούμε τα γεύματα με γλυκά, γιατί δεν θα λαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  • Τα γλυκά ανήκουν στη μεγάλη κατηγορία των υδατανθράκων (απλοί υδατάνθρακες, λόγω ζάχαρης). Εάν πρόκειται να φάμε γλυκό στο γιορτινό τραπέζι, ας φροντίσουμε να περιορίσουμε τους υπόλοιπους υδατάνθρακες που θα φάμε ταυτόχρονα, όπως ψωμί, πατάτες, ρύζι, γέμιση με ρύζι.
  • Τις γιορτινές ημέρες, περιορίζουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πολλά φρούτα, που επίσης εμπεριέχουν υδατάνθρακες. Έτσι, θα αποφύγουμε να ανεβάσουμε πολύ το σάκχαρο στο αίμα μας. 
  • Δεν καθόμαστε στο γιορτινό τραπέζι εντελώς νηστικοί. Το άδειο στομάχι θα οδηγήσει τους υδατάνθρακες που θα φάμε σε ταχεία απορρόφηση και απότομη αύξηση του σακχάρου μας.
  • Καταναλώνουμε το γλυκό αρκετή ώρα μετά το φαγητό μας. Δεν το τρώμε αμέσως μετά το φαγητό, γιατί η ποσότητα των υδατανθράκων είναι ήδη αυξημένη και θα αυξηθεί περαιτέρω με την κατανάλωση του γλυκού.
  • Καταναλώνουμε αρκετές πρωτεΐνες από τα κρεατικά και τα λαχανικά, ώστε η απορρόφηση της ζάχαρης από το γλυκό που θα φάμε να μην οδηγήσει σε απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος.
  • Όσα ποτά και ροφήματα περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, η στέβια και η σουκραλόζη, δεν περιέχουν καθόλου υδατάνθρακες και μπορούν να καταναλωθούν άφοβα. Μπορεί όμως να περιέχουν λιπαρά και πολύ αλεύρι, άρα πολλές θερμίδες.

Crash test στα χριστουγεννιάτικα γλυκά…

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ