Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις δομές του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας περνάει μέσα από το μεγάλο στοίχημα του περιορισμού και της μείωσης των “κόκκινων” δανείων. Οι διοικήσεις των τραπεζών από την πλευρά τους, έχουν δεσμευθεί στον SSM να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια τους κατά 60% μέχρι το τέλος του 2021.
Στο ίδιο μήκος κύματος η Τράπεζα της Ελλάδας επεξεργάζεται σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 50%, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ελληνικές τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου τις μισές από τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις -αντιπροσωπεύουν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους – σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV), το οποίο στη συνέχεια θα πουλήσει ομόλογα και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να αγοράσει περί τα 42 δισ. ευρώ σε “κόκκινα δάνεια” από τις τράπεζες. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει το πρακτορείο, το σχέδιο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.
Οι αναβαλλόμενες φορολογικές δόθηκαν ως απαιτήσεις έναντι του κράτους για να αντισταθμίσουν τις απώλειες που υπέστησαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας έχει υποβληθεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ και στο υπουργείο Οικονομικών τη, ενώ ενδεχόμενη χρήση των δημόσιων εγγυήσεων θα υπόκειται στην έγκριση των αρχών ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Πώς θα λειτουργεί το SPV
Ενώ η μεταφορά των φορολογικών πιστώσεων στο SPV θα στερήσει από τις τράπεζες μέρος του κεφαλαίου τους για σύντομη χρονική περίοδο, τα ποσοστά τους (κεφαλαιακής επάρκειας) θα επανέλθουν μόλις ολοκληρωθεί η πώληση των επισφαλών δανείων.
Μετά από αρκετές ανακεφαλαιοποιήσεις τα τελευταία χρόνια, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνεται στο 14%-19% περίπου.
Το SPV θα αγοράζει τα επισφαλή δάνεια από τις τράπεζες σε τιμές της αγοράς, τόνισε ο ένας αξιωματούχος. Ενώ αυτό ίσως σημαίνει περαιτέρω επίπτωση στο κεφάλαιο εάν οι προβλέψεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες είναι χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς, το πλήγμα θα μπορούσε να είναι μικρό και διαχειρίσιμο, ενώ οι τράπεζες μπορεί να καταλήξουν με υψηλότερης ποιότητας κεφάλαιο, ανέφερε ένας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι εποπτικές αρχές έχουν αναθεωρήσει τους αριθμούς.
Η διαφορά με την πρόταση του ΤΧΣ
Το προς εξέταση σχέδιο για μείωση των “κόκκινων δανείων” διαφέρει από την πρόταση του ΤΧΣ για δημιουργία ενός οχήματος που θα χρηματοδοτηθεί από μετρητά από το Δημόσιο εν μέρει. Η ανησυχία της ΕΚΤ έγκειται στα ενδεχόμενα μειονεκτήματα που ενέχει αυτή η πρόταση, ενώ τα κεφάλαια θα επαρκούν για την ελάφρυνση από κόκκινα δάνεια της τάξης των 15 δισ. ευρώ, ποσό πολύ λιγότερο απ’ όσο απαιτείται.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο της TτΕ έχει υποβληθεί στην εποπτική αρχή της ΕΚΤ και στο Υπουργείο Οικονομικών. Οποιαδήποτε χρήση κρατικών εγγυήσεων υπόκειται σε έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Μια πηγή είπε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές μπορούν να εγκρίνουν τόσο το σχέδιο της TτΕ όσο και του ΤΧΣ, δίνοντας στις τράπεζες περισσότερα εργαλείαγια να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.