Τη δημιουργία μιας εταιρείας για τη διαχείριση των επισφαλών δανείων εξετάζουν οι ελληνικές αρχές, μετά από την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών που υπογράμμισε τις αμφιβολίες των επενδυτών για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, αναφέρουν πηγές του Bloomberg.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, η χώρα θα δημιουργήσει ένα σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο οι τράπεζες θα “ξεφορτώνουν” κάποια από τα επισφαλή δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), βγάζοντάς τα από τους ισολογισμούς τους.

Τα SPVs θα εκδίδουν ομόλογα, ορισμένα από τα οποία θα εγγυώνται από το κράτος, και θα τα πουλάνε στους επενδυτές, ανέφεραν οι πηγές. Τα ομόλογά αυτά θα είναι διαπραγματεύσιμα.

Το σχέδιο αυτό προκύπτει μετά από το sell off που προκάλεσε η πτώση των τραπεζικών μετοχών ύψους άνω του 40% φέτος, εν τω μέσω αμφιβολιών ότι μπορούν να καθαρίσουν (οι τράπεζες) τους ισολογισμούς τους αρκετά γρήγορα.

Οι τράπεζες, οι οποίες “πέρασαν” τα stress tests της ΕΚΤ νωρίτερα φέτος, βρίσκονται υπό διογκούμενες πιέσεις από τις εποπτικές αρχές προκειμένου να μειώσουν τη συμμετοχή τους σε επισφαλή δάνεια, με ταχύτατο ρυθμό.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει επίσης να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ από πωλήσεις ομολόγων. Το ΤΧΣ, ανέφεραν οι πηγές, βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κομισιόν για την αντιμετώπιση τυχόν ζητημάτων κρατικών ενισχύσεων καθώς και με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here