Το χαμηλό κόστος ζωής της γειτονικής Βουλγαρίας αναγκάζει πολλούς Έλληνες συνταξιούχους, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, να μετακομίσουν εκεί προκειμένου η σύνταξή τους να επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσης.

Εκτενές ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, xρησιμοποιώντας ως παράδειγμα συνταξιούχο 75 ετών από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος προ πενταετίας έχασε τη γυναίκα του, σημειώνει ότι ο τελευταίος ξενοίκιασε το σπίτι του στη συμπρωτεύουσα και μετακόμισε βορειότερα, στη Σόφια, όπου η σύνταξή του των 800 ευρώ του επιτρέπει να ζει «σαν βασιλιάς».

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, το κόστος ζωής στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο στη Βουλγαρία, τη φτωχότερη, αλλά και την φθηνότερη εκ των 27 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτερος συνταξιούχος που είδε τη σύνταξή του να μειώνεται κατά 45% (αν και αυτή φθάνει ακόμη και σήμερα τα 1.100 ευρώ) έχει επίσης μετακομίσει στη Βουλγαρία, εκείνος από την Αθήνα. Μάλιστα σημειώνει ότι πλέον επισκέπτεται την Ελλάδα σπάνια και ότι τα παιδιά του, που τον επισκέπτονται σε βουλγαρικό έδαφος, βρίσκουν την ευκαιρία να ψωνίσουν, καθώς οι τιμές είναι ασύγκριτα χαμηλότερες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here