Δημήτρης Μαλλάς
Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες ειδήσεις των τελευταίων ημερών ήταν η έκδοση ενός ομολόγου από την Παγκόσμια Τράπεζα, το οποίο αξιοποιείται τις δυνατότητες της blockchain τεχνολογίας. Δεν είναι το πρώτο, καθώς έχει προηγηθεί ένα της ρωσικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας MTS, αλλά είναι προφανές ότι η σημασία του είναι αρκετά μεγαλύτερη δεδομένου ότι στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκεται η Παγκόσμια Τράπεζα.
Ένα πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Παγκόσμια Τράπεζα «αρέσκεται» να δοκιμάζει νέες τεχνολογίες και να πειραματίζετε με καινούριες διαδικασίες. Ένα δεύτερο -και πιο ενδιαφέρον κατά την άποψη μου- στοιχείο είναι ότι η κίνηση αυτή δείχνει πως όλο και περισσότερο το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα «αγκαλιάζει» το blockchain, έχοντας πλέον κατανοήσει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πολύ περισσότερες χρήσεις από να χρησιμοποιείται στα κρυπτονομίσματα.
Είναι πολλοί εκείνοι που έχουν την λανθασμένη αντίληψη ότι blockchain και bitcoin είναι το ίδιο πράγμα. Ή ότι για να αξιοποιήσει κάποιος/α το blockchain θα πρέπει να κάνει χρήση κάποιου υπάρχοντος κρυπτονομίσματος ή να δημιουργήσει το δικό του. Στην περίπτωση του ομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας, όμως, δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιο κρυπτονόμισμα. Ούτε σε πολλές άλλες blockchain εφαρμογές. Η αντίληψη έχει αρχίσει να αλλάζει αλλά περίμενα ότι θα άλλαζε πιο γρήγορα. Ενδεχομένως, κινήσεις όπως αυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί πολύ απλά το blockchain θα είναι από τις τεχνολογίες που θα αλλάξουν πολλά πράγματα τα επόμενα χρόνια στον τρόπο παροχής υπηρεσιών και τη σύναψη συμφωνιών, συμβολαίων και συμβάσεων. Ενδεχομένως, αυτές οι αλλαγές να μην γίνουν ορατές στο ευρύ κοινό, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ σημαντικές. Και από ότι φαίνεται δεν θα αργήσουν και να συμβούν.