Η Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή, ότι η προωθούμενη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία σε 120 δόσεις, απέκλειε την πλειοψηφία των οφειλετών και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κι αυτό, γιατί η ρύθμιση εξυπηρετούσε τις ατομικές επιχειρήσεις που μπορούσαν να ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις, αλλά δεν κάλυπτε χιλιάδες άλλες μορφές επιχειρήσεων, που είχαν την δυνατότητα να ρυθμίσουν σε έως μόνο 18-24 ή 30 δόσεις.
Με αυτόν τον διαχωρισμό, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, έχοντας μοναδική διέξοδο στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπου η διεκπεραίωση των αιτήσεων γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και ελάχιστοι οφειλέτες έχουν καταφέρει να ενταχθούν.
Λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιουλίου, η κυβέρνηση κατέθεσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία «επεκτείνεται και για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ακαθάριστα έσοδα έως δύο εκατομμύρια ευρώ, η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις των οφειλών τους προς την εφορία, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση».
Συγκεκριμένα, για τα φυσικά πρόσωπα με συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό) κατά το φορολογικό έτος 2017 μέχρι 10.000 ευρώ, χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως 120 δόσεις, με την κάθε δόση, να μην μπορεί όμως να είναι μικρότερη από 30 ευρώ.
Για τους ως άνω οφειλέτες, με εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό) του οφειλέτη κατά το φορολογικό έτος 2017 και το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής, με την εφαρμογή προοδευτικά κλιμακωτών συντελεστών.
Η Διοίκηση του Β.Ε.Α, ζητά την άμεση ενεργοποίηση της ρύθμισης, ώστε να καταφέρουν να ενταχθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις συσσωρευμένες οφειλές που έχουν, λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας επί σειρά ετών.
Παρά το γεγονός ότι η ρύθμιση για την εφορία κινείται, έστω και με καθυστέρηση, σε θετική κατεύθυνση, το Β.Ε.Α αναμένει από την επόμενη κυβέρνηση, την ανακοίνωση θετικών μέτρων ελάφρυνσης, για όλους τους συνεπείς επιχειρηματίες και τους ενήμερους φορολογούμενους, με συμβολική μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών τους εισφορών