Επτά πολλά υποσχόμενες, καινοτόμες startups της Ελλάδας επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) -Star Venture- που χρηματοδοτείται από το Ειδικό Ταμείο Τεχνικής Συνεργασίας TaiwanBusiness – EBRD Technical Cooperation Fund μέσω του Small Business Impact Fund.
Οι επιχειρήσεις θα λάβουν πολύτιμες συμβουλευτικές υπηρεσίες για την οργάνωση και ανάπτυξή τους, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους.
Οι επιχειρήσεις παρουσιάστηκαν στην εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στη Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων “Thea Incubator”, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.
«Αυτό που πραγματικά λείπει από το ελληνικό οικοσύστημα είναι το εργαλείο που μπορεί να στηρίξει νεοσύστατες εταιρείες που δεν είναι έτοιμες για τη πρώτη τους ή την επόμενη χρηματοδότηση αλλά έχουν εξαιρετικές ιδέες. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να τους φέρει στο φως, ώστε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν ήδη καλά αποτελέσματα από την πρώιμη εφαρμογή του προγράμματος και θα περιμέναμε ακόμη περισσότερα αποτελέσματα. Είμαστε εδώ και ενθαρρύνουμε την EBRD να επιδιώξει στενότερη συνεργασία με τους εθνικούς θεσμούς», ανέφερε στην ομιλία του ο Γ. Τσακίρης.
Η επικεφαλής της EBRD σε Ελλάδα και Κύπρο Andreea Moraru τόνισε: «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που ξεκινάμε το πρόγραμμα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων προσφέροντας συμβουλευτική και mentoring στην Ελλάδα. Η χώρα έχει ένα πολύ δυναμικό οικοσύστημα με επιχειρήσεις με υψηλή ποιότητα και προοπτικές, πολλούς επιταχυντές accelerators και ένα πολλά υποσχόμενο επενδυτικό κοινό. Παρ’ όλα αυτά αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμα προκλήσεις για τις νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η δυσκολία στη πρόσβαση χρηματοδότησης και η ανάπτυξη των πωλήσεών τους, και είμαστε εδώ για να τις υποστηρίξουμε. Αυτό δε θα ήταν δυνατό χωρίς τη βοήθεια του Ειδικού Ταμείου Τεχνικής Συνεργασίας TaiwanBusiness – EBRD Technical Cooperation Fund».
O εκπρόσωπος του Γραφείου Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα Sherman Kuo έκανε λόγο για «ένα ορόσημο στην ιστορία της συνεργασίας μας με την EBRD. Το πρόγραμμα Star Venture είναι το πρώτο έργο του Ειδικού Ταμείου Τεχνικής Συνεργασίας TaiwanBusiness – EBRD Technical Cooperation Fund μέσω του οποίου σε συνεργασία με την EBRD βοηθάει τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Το Ταμείο έχει συνεισφέρει 500.000 ευρώ στο ταχέως αναπτυσσόμενο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα.»
Οι επτά startups που επελέγησαν και θα υποστηριχθούν από το TaiwanBusiness – EBRD Technical Cooperation Fund είναι:
- Cyclopt: «Ό,τι δεν μπορείς να μετρήσεις δεν μπορείς και να το βελτιώσεις» είναι το σύνθημα της εταιρείας Cyclopt που παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας ανάπτυξης λογισμικού και τη συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας του παραγόμενου κώδικα.
- BIOPIX-T: Μια δυναμική startup που σχεδιάζει και παράγει πρωτοπόρα Συστήματα Μοριακής Διάγνωσης για το σημείο φροντίδας (point-of-care).
- Mobito: H Mobito έχει αναπτύξει μια προηγμένη B2B πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων, παρέχοντας ένα κεντρικό σύστημα αξιολόγησης, επικοινωνίας, ανταλλαγής και τιμολόγησης δεδομένων που χρησιμοποιείται από ηγέτιδες εταιρείες του κλάδου.
- Terracom: Μια καινοτόμος εταιρεία λογισμικού, με μακρόχρονη παρουσία στον χώρο της φυσικής ασφάλειας και σημαντική εξωστρεφή δραστηριότητα που περιλαμβάνει πάνω από 1.100 πελάτες σε 89 χώρες.
- Natech: Μία εκ των λίγων ευρωπαϊκών Fintechs που αναπτύσσει ολοκληρωμένο λογισμικό για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, e-wallets, digital banks.
- InAccel: Η εταιρεία InAccel βοηθάει τις εταιρίες να τρέχουν πολύ πιο γρηγορά και πολύ πιο αποδοτικά τις εφαρμογές τους (εφαρμογές μηχανικής μάθησης, μηχανική όραση, βιο-πληροφορική και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων) χρησιμοποιώντας τους πιο σύγχρονους επιταχυντές hardware.
- Keyvoto: Μια πλατφόρμα διαχείρισης προϊοντικής πληροφορίας, που βοηθά προμηθευτές και λιανέμπορους να αναβαθμίσουν το ψηφιακό τους ράφι.
Το Star Venture πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Advice for Small Businesses» της EBRD, που χρηματοδοτείται από την Ελληνική Δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.