Η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες την επιτυχή τιμολόγηση της πρώτης της διεθνούς προσφοράς ομολογιών (“Προσφορά”), χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους €650 εκατομμυρίων που συνδέονται με στόχους βιωσιμότητας, έχουν λήξη το 2026, κουπόνι 3,875% και έκδοση στην ονομαστική τους αξία. Η AXIA Ventures Group (“AXIA”) ενήργησε ως Joint Bookrunner σε σχέση με αυτήν την Προσφορά, η οποία σηματοδοτεί την πρώτη έκδοση ομολόγων υψηλής απόδοσης με ρήτρα αειφορίας στην Ευρώπη.

Αυτή η συναλλαγή ορόσημο σηματοδοτεί ιστορικά μια από τις μεγαλύτερες προσφορές εταιρικών κεφαλαίων χρέους στην Ελλάδα και δη από έναν εκδότη που βρίσκεται σε σημαντική αναθεώρηση τόσο του επιχειρηματικού του σχεδίου όσο και των δραστηριοτήτων του υπό την καθοδήγηση μιας νέας διοικητικής ομάδας.

Η ΔΕΗ χτίζει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πλατφόρμες ανανεώσιμων πηγών στην Ελλάδα και παίζει κρίσιμο ρόλο στη μετάβαση της χώρας σε μια οικονομία χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα καθώς έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο ταχείας απολιγνιτοποίησης, με στόχο να κλείσει τα υφιστάμενα λιγνιτικά εργοστάσια έως το 2023, ενώ η ολοκληρωτική απαλοιφή τους αναμένεται έως το 2028. Αυτό πιστεύεται ότι είναι το ταχύτερο πρόγραμμα σταδιακής εξάλειψης του λιγνίτη στην Ευρώπη και είναι κρίσιμο για το όραμα της Eλληνικής Kυβέρνησης όπως ορίζεται στο National Energy and Climate Plan (“NECP”), το οποίο επικυρώθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση και υποβλήθηκε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δεκέμβριο του 2019.

Σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η ΔΕΗ έρχεται στις κεφαλαιαγορές από το 2014, η ΔΕΗ ανακοίνωσε αρχικά μια προσφορά €500 εκατομμυρίων, η οποία εν τέλει αυξήθηκε στα €650 εκατομμύρια, λόγω της ιδιαίτερα έντονης ζήτησης από διεθνείς επενδυτές. Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για την πληρωμή δαπανών και εξόδων που σχετίζονται με την Προσφορά.

Οι βασικοί όροι περιλαμβάνουν την αύξηση του κουπονιού κατά 50 μονάδες βάσης εάν η Εταιρεία αποτύχει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 40% έως τον Δεκέμβριο του 2022, έχοντας ως έτος βάσης το 2019. Ιδιαίτερα, η ΔΕΗ πέτυχε να διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησής της καθιερώνοντας την πρόσβασή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και περιορίζοντας την εξάρτησή της από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η προσφορά υπερκαλύφθηκε σχεδόν 6 φορές και έκλεισε με μια πολύ ελκυστική απόδοση 3,875%.

Ο κ. Χάρης Σιτζόγλου, Managing Director & Head of Credit της AXIA δήλωσε:

  • «Η επιτυχημένη συναλλαγή της ΔΕΗ αποτελεί βασικό ορόσημο προς την εποχή της Ενεργειακής Μετάβασης, ενώ παράλληλα εδραιώνει την παρουσία της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Οι επενδυτές απέδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην Εταιρεία και το όραμα της διοικητικής ομάδας, αλλά αυτό που είναι εξίσου σημαντικό είναι ότι είδαν τη ΔΕΗ σαν «σημαιοφόρο» της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Είναι τιμή μας που ήμασταν στην πλευρά της ΔΕΗ σε αυτή τη συναλλαγή που σηματοδοτεί μια ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα τόσο προς την Εταιρεία όσο και προς την Ελλάδα».

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here