Αβυσσαλέο χάσμα συμφερόντων στη Folli Follie

0

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Μόλις 10 λεπτά της ώρας διήρκεσε η χθεσινή γενική συνέλευση μετόχων της Folli Follie που -λόγω έλλειψης απαρτίας- αναβλήθηκε για την 30ή Οκτωβρίου.

Ακόμη κι αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ήταν αρκετό για να αποκαλυφθεί το αβυσσαλέο χάσμα συμφερόντων και οι διαφορετικές στρατηγικές ανάμεσα στους μετόχους για την επόμενη μέρα του ομίλου.
Από τη γενική συνέλευση απουσίαζε ο διευθύνων σύμβουλος, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, και μόνο η έντονη παρουσία προσωπικού ασφαλείας θύμιζε την αναστάτωση που έχει προκαλέσει.
Ο δεύτερος μεγαλομέτοχος, η κινεζική Fosun, που ελέγχει το 17,5% του μετοχικού κεφαλαίου, εκπροσωπείται πλέον από διαφορετικό δικηγορικό γραφείο και όχι από τους δικηγόρους της Folli Follie, γιατί προφανώς θέλει να προστατευθεί από μελλοντικές νομικές ενέργειες σε βάρος της.
Ο τρίτος μεγαλομέτοχος, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Fidelity, που επισήμως φαίνεται να ελέγχει το 5,5% των μετοχών αλλά στις οικονομικές της καταστάσεις εμφανίζει διπλάσιο ποσοστό, φαίνεται πως συνεργάζεται στενά με άλλα επενδυτικά funds του εξωτερικού με μία βρετανική δικηγορική εταιρεία, με στόχο να δρομολογήσουν άμεσα αλλαγή διοίκησης στη Folli Follie ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί το ευρωπαϊκό σκέλος του ομίλου, ίσως με νέα ονομασία και νέα οικονομικά δεδομένα.
Στη χθεσινή τυπική διαδικασία προήδρευσε η Ειρήνη Νιώτη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie.
Το «παρών» έδωσε το 17,9% των μετόχων, από τους οποίους ξεχώρισαν εκπρόσωποι θεσμικών χαρτοφυλακίων, όπως η UBS, η CITI, αλλά και -αυτό είναι αξιοσημείωτο- η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το περιβόητο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. 
Υπενθυμίζεται ότι ο -από το 2013- οικονομικός διευθυντής του ομίλου Folli Follie, Φραγκίσκος Γρατσώνης, είχε τοποθετηθεί από το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου να είναι ένα από τα δύο νέα, μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα μέλη του Δ.Σ. της… Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.
O κ. Φραγκίσκος Γρατσώνης είναι ο άνθρωπος που έχει βάλει την υπογραφή του ως οικονομικός διευθυντής των Folli Follie για τις οικονομικές καταστάσεις του πολυσυζητημένου ομίλου, οι οποίες αφορούν τη χρήση του 2017.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here