Αύριο Παρασκευή 15 Μαρτίου υποβάλλονται οι μη δεσμευτικές προσφορές για την πώληση των δύο μεγάλων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Η προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία κηρύχθηκε άγονη, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον Μυτιληναίο, την κοινοπραξία Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου με την China Energy.

Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση και στις άλλες ελληνικές βιομηχανίες όπως είναι ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ αλλά και σε επιχειρήσεις του εξωτερικού επικεντρώνοντας περισσότερο το ενδιαφέρον της στην Κίνα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η ΔΕΗ θα ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή μέχρι τις 5-8 Μαΐου και κατόπιν η οριστική συμφωνία (SPA) πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

Η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι οι όροι του διαγωνισμού είναι πιο ελκυστικοί καθώς έχουν λυθεί θέματα όπως είναι το εργασιακό κόστος ενώ είναι ανοιχτή στην δια ζώσης διαπραγμάτευση σχετικά με άλλους όρους όπως είναι ο μηχανισμός επιμερισμού ζημιών (risk sharing), ο οποίος κατά την προηγούμενη διαδικασία είχε αποτελέσει «πονοκέφαλο» για όλες τις πλευρές.

Δύο θέματα παραμένουν σε εκκρεμότητα:

  1. Ο μηχανισμός επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ). Η έγκριση του μηχανισμού από την Κομισιόν παραμένει σε εκκρεμότητα παρά το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση έχει ήδη προκοινοποιηθεί και προβλέπει συμμετοχή των λιγνιτών στα μόνιμα ΑΔΙ, διασφαλίζοντας ένα σημαντικό έσοδο για τους πιθανούς νέους ιδιοκτήτες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
  2. Η τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας. Η ΔΕΗ διαφωνεί με τον εκπρόσωπο της επιχείρησης που εκμεταλλεύεται το ορυχείο ως προς τους όρους της παραχώρησης και τη σχέση εκμετάλλευσης.

Η ΔΕΗ έχει ζητήσει σε νέα αποτίμηση (με ανεξάρτητο αποτιμητή) της αξίας των δύο μονάδων με βάση  ανάλογες συναλλαγές που έγιναν στην Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here