Με την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου ξεκινά η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που, σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης, θα έχει διαδικασία fast track, με σκοπό να ολοκληρωθεί μέσα στις πρώτες 10-15 μέρες του Μαΐου.
Ήδη, οι δύο σύμβουλοι έκδοσης, Rothschild και Πειραιώς, πυκνώνουν τις επαφές τους, ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή τουλάχιστον ενός fund που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ΑΜΚ των 198 εκατ. ευρώ.
Το μοντέλο που ακολουθείται είναι ανάλογο με αυτό του deal για την πώληση «κόκκινων» δανείων ύψους 806,4 εκατ., στο 8,68% του ονομαστικού ποσού, στην αγγλικών συμφερόντων εξειδικευμένη εταιρεία Aldridge EDC Speciality Fund.
Τα δάνεια μεταβιβάζονται σε εταιρεία ειδικού σκοπού στο Λουξεμβούργο και τη διαχείρισή τους αναλαμβάνει νεοσύστατη Εταιρείας Διαχείρισης Απαιτήσεων στην οποία η Attica Bank συμμετέχει με 20% και η AEDC με 80%. Η ΑΜΚ θα γίνει με την έκδοση 660 εκατ. μετοχών, ενώ θα προηγηθεί reverse split σε αναλογία 14,17 παλιές για μία νέα.
Από τη στιγμή που θα οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του ξένου fund, υπολογίζεται πως θα μπορούσε να ανοίξει «βιβλίο προσφορών» την προσεχή Παρασκευή 4 Μαΐου ή τη Δευτέρα 7 Μαΐου, με κύκλους της αγοράς να εκτιμούν ότι το ξένο χαρτοφυλάκιο θα εισφέρει περί τα 90 με 100 εκατ. ευρώ.
Ερώτημα είναι το αν ο ΕΦΚΑ, που με 50,13% είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Attica Bank, θα συμμετάσχει (και σε ποιον βαθμό) στη σχετική διαδικασία, καθώς παλιότερα είχαν εγερθεί ενστάσεις από την DG Comp.
Από την επικοινωνία της Deal με κορυφαίο παράγοντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού συμπεραίνεται πως η DG Comp θα έχει ολοκληρωμένη θέση στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.
Από τη στιγμή που θα συμμετάσχει ο ΕΦΚΑ, η Attica Bank θα πρέπει να βρει από την αγορά περίπου 60-70 εκατ. ευρώ. Το ΤΑΠΙΛΤΑΤ έχει το 7,9% και το ΤΣΜΕΔΕ το 5,63% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Κρούσεις διερευνητικού χαρακτήρα έχουν γίνει σε παλαιότερους μετόχους της Attica Bank, σε επιχειρηματίες του κατασκευαστικού κλάδου και εκπροσώπους 3-4 hedge funds