Ενα εναλλακτικό πλαίσιο φορολόγησης του On line στοιχηματισμού το οποίο θα προέβλεπε την επιστροφή -μέσω χορηγιών- στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, ενός συγκεκριμένου ποσοστού των συνολικών τους εσόδων, υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Πολιτείας, θα αποδεικνυόταν πολύ πιο ουσιαστικό και επωφελές όχι μόνο για την αγορά, αλλά -κυρίως- για την κοινωνία.

Με τις χορηγίες του On Line στοιχηματισμού, η κυβέρνηση θα αποκτήσει τη δυνατότητα να ενισχύσει τομείς και δραστηριότητες που σήμερα υποφέρουν από την παντελή έλλειψη πόρων.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της 3ης Διεθνής Διεπιστημονική Ημερίδα «Ο Αθλητικός Στοιχηματισμός Σήμερα: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία» ολοκληρώθηκε με σημαντική παρουσία των μελών της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Ευάγγελος Καραγρηγορίου, μέλη του Κοινοβουλίου έδωσαν το «παρών» στην ημερίδα που διοργάνωσαν το ΕΒΕΑ, το Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Ελληνικό Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον για τον αθλητικό στοιχηματισμό.

Ο Υπουργός Οικονομικών με τον κ. Θωμά Τζόκα, Διευθ. Σύμβουλο της εταιρίας WINMASTERS

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Ευάγγελος Καραγρηγορίου, στους χαιρετισμούς τους τόνισαν το σημαντικό βήμα που συνιστά η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της αγοράς – κάτι στο οποίο συμφώνησε το σύνολο των ομιλητών.

  • Παράλληλα όμως, οι εκπρόσωποι της διεθνούς και της εγχώριας αγοράς επεσήμαναν με έμφαση ότι απαιτούνται επειγόντως συγκεκριμένες βελτιώσεις, προκειμένου να στηριχθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να ενισχυθούν τα οφέλη προς την κοινωνία – κάτι το έγινε κατανοητό στο επίπεδο τόσο της Εκτελεστικής όσο και της Νομοθετικής Εξουσίας, σύμφωνα και με τις σχετικές τοποθετήσεις Βουλευτών που παρέστησαν, όπως οι Γεώργιος Βλάχος (ΝΔ), Γιάννης Παππάς (ΝΔ), Μάριος Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ) και Κωνσταντίνος Μπογδάνος (ΝΔ).

Ξένοι ομιλητές, εκπρόσωποι διεθνών ρυθμιστικών αρχών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του διαδικτυακού στοιχήματος, εξέφρασαν την ανησυχία τους για κομβικά σημεία του νέου πλαισίου, όπως το υψηλότατο κόστος των αδειών και η υπέρμετρη φορολογία, που ανέρχονται σε ύψος-ρεκόρ για τα διεθνή δεδομένα και αποτελούν αντικίνητρο για επενδύσεις.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής αγοράς επεσήμαναν επί πλέον την επείγουσα ανάγκη για θεσμοθέτηση της καταβολής του τιμήματος της άδειας σε δόσεις καθώς και τη βελτίωση του μεταβατικού πλαισίου, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη ομαλή λειτουργία πολλών εταιρειών που λειτουργούν νόμιμα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Winmasters, Θωμάς Τζόκας,

  • «…η μείωση του τιμήματος των αδειών και η καταβολή του σε δόσεις θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερες εταιρείες να επενδύσουν σοβαρά στη χώρα μας, αυξάνοντας τις καλές θέσεις εργασίας και μεταφέροντας σημαντική τεχνογνωσία και υποδομές. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολογίας και την παγίωση κανόνων ισοτιμίας και ισονομίας, θα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας υγιούς αγοράς, μακριά από ολιγοπωλιακές καταστάσεις που, σε τελική ανάλυση, ευνοούν την ανάπτυξη του παράνομου τζόγου.»

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Dominik Beier, CEO της εταιρείας Interwetten, o οποίος συνέδεσε ευθέως τις βελτιώσεις του πλαισίου με την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς ως προορισμού σοβαρών επενδύσεων για τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες του κλάδου, επισημαίνοντας ότι αν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, η όποια επένδυση στην Ελλάδα στερείται σκοπιμότητας.[

Ο νομικός σύμβουλος της Supeleague, Iωάννης Οικονομάκης, ο σύμβουλος επικοινωνίας του ΕΣΑΚΕ, Νίκος Καραχάλιος αλλά και ο διευθυντής της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού -και πρώην Δήμαρχος Πειραιά- Παναγιώτης Φασούλας υπογράμμισαν τη  δυνατότητα -μέσω των υποχρεωτικών χορηγιών αντί της βαριάς φορολογίας- να επιστρέψει στην κοινωνία και να αξιοποιηθεί ένα ποσοστό των εσόδων του στοιχήματος, με τρόπο θεσμικά ρυθμισμένο, διαφανή και οργανωμένο, θα δώσει τεράστια ώθηση σε όλα τα επίπεδα, από τη βάση του του ερασιτεχνικού μέχρι την κορυφή του επαγγελματικού αθλητισμού.

Υπογραμμίσθηκε επίσης η άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός Επιστημονικού Ινστιτούτου ενασχόλησης με σχετικά αντικείμενα, συμβαδίζοντας με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα με στόχο

  • την έρευνα και ανάπτυξη του κλάδου με επιστημονικά κριτήρια και μεθοδολογίες,
  • την εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη και εκπαίδευση στελεχιακού δυναμικού,
  • τη διαμόρφωση στρατηγικών με βάση ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές και
  • κυρίως την αξιοποίηση της μακρόχρονης εμπειρίας που διαθέτει η χώρα μας στο αντικείμενο.

Η ίδρυση ενός αντίστοιχου Επιστημονικού Ινστιτούτου προσφέρει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναδειχθεί προοδευτικά σε σημαντική δύναμη σε ζητήματα τεχνολογικής καινοτομίας, οργάνωσης και διαχείρισης του αθλητικού στοιχήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμβάλλει στην ανάσχεση του “brain drain”.

Ο χώρος των e-sports απασχόλησε τις εργασίες της ημερίδας κυρίως ως ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό και αθλητικό περιβάλλον, που επηρεάζεται από την τεχνολογική καινοτομία. Κύριο συμπέρασμα είναι ότι τα e-sports αναδεικνύουν νέες προοπτικές και διαμορφώνουν ανταγωνιστικές οικονομίες και δημιουργικές αγορές.

  • Αναφορά έγινε στις κοινωνικές, ψυχολογικές και νομικές προεκτάσεις και προβλήματα της ενασχόλησης με το χώρο του στοιχηματισμού και των τυχερών παιγνίων γενικά σε μια εποχή τεχνολογικού μετασχηματισμού και διοικητικής αναδιάρθρωσης.

Με την πεποίθηση ότι οι εργασίες της ημερίδας συνέβαλαν πραγματικά στην ανάδειξη των προκλήσεων και των προοπτικών του αθλητικού στοιχηματισμού ως τομέα ουσιαστικής οικονομικής δραστηριότητας, δόθηκε η υπόσχεση για την συνέχιση της προσπάθειας με μια νέα ημερίδα με επίκαιρα ζητήματα σύντομα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here