Στην Κυρέλα Πέτρου

Με στόχο την προσφορά συμβουλευτικών υπηρεσιών σε οραματιστές, ο κ. Αθανάσιος Αγγελακάκης δημιούργησε, το 2013, την «Αγγελακάκης & Συνεργάτες», η οποία σήμερα διαθέτει ήδη παραρτήματα σε τρεις χώρες και συνεχίζει δυναμικά την επέκτασή της στις διεθνείς αγορές.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Αγγελακάκης μοιράζεται τη «συνταγή της επιτυχίας» του, η οποία βασίζεται, ως επί το πλείστον, στην πίστη στον ανθρώπινο παράγοντα και στη νοοτροπία που είχε από παιδί, η οποία συνοψίζεται ως εξής: «Ίσως να μην ήμουν ο πιο δυνατός ή ο πιο γρήγορος, αλλά με προσπάθεια και σωστή σκέψη μπορούσα να καταφέρω αυτά που επιθυμούσα. Ως νέος, δεν είχα ποτέ την επιλογή να αποτύχω».

Πώς θα παρουσιάζατε συνοπτικά την εταιρεία σας σε πιθανούς επενδυτές ή πελάτες;

Η αξία της εταιρείας μας δεν αναδεικνύεται αποκλειστικά μέσα από τους πελάτες και τις συνεργασίες μας. Όταν παρουσιάζω την εταιρεία σε πιθανούς πελάτες, δεν ζητάω ποτέ να κριθώ από τις δουλειές που έκλεισα φέτος, αλλά από τα άτομα με τα οποία συνεργάζομαι και στα οποία έχω βασιστεί αυτά τα χρόνια.

Μια επιχείρηση, όπως και η ζωή, είναι εξολοκλήρου «ομαδικό παιχνίδι». Ο στόχος μου δεν είναι να συνθέσω μια παραγωγική μονάδα εργασίας. Αντιθέτως, εμπλουτίζω τακτικά το ανθρώπινο δυναμικό της με άτομα από διάφορους τομείς. Στο παρελθόν, συνεργάτες μου έχουν υπάρξει γεωπόνοι, βιολόγοι, μαθηματικοί, ακόμη και μάγειρες, άνθρωποι με ελάχιστη εμπειρία στα χρηματοοικονομικά, αλλά με ξεχωριστές απόψεις σε ό,τι αφορά στη λειτουργία μιας εταιρείας συμβούλων.

Επιφανειακά, αυτή η μέθοδος, ενδεχομένως, να θεωρηθεί ως μια αδυναμία της εταιρείας;

Σε αυτό θα απαντήσω με μια αναφορά στον Μακιαβέλι: «Δεν είναι οι τίτλοι που τιμούν τους άντρες, αλλά οι άντρες που τιμούν τους τίτλους». Πιστεύω ότι η ζωή μού έμαθε ότι μόνο από διαφορετικές οπτικές γωνίες μπορεί να εξελιχθεί μια επιχείρηση, μόνο μέσα από την πολυμορφία θα καταφέρουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας. Ο καθένας μπορεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, ανεξαρτήτως εκπαίδευσης και εμπειριών. Εξάλλου, ο μόνος τρόπος για να απογειωθείς είναι ανυψώνοντας τους άλλους…

Πείτε μας μερικά λόγια για την επαγγελματική σας πορεία μέχρι τώρα και για το πώς καταφέρατε να ανακάμψετε στις δυσκολίες που παρουσίασε η πανδημία…

Το 2013, έχοντας ήδη εργαστεί στον τομέα της συμβουλευτικής και των χρηματοοικονομικών για πάνω από 20 χρόνια, αποφάσισα να ιδρύσω μια εταιρεία που θα αντιμετώπιζε τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και θα αναζωπύρωνε τις φιλοδοξίες των Ελλήνων επιχειρηματιών. Έτσι, στόχος της εταιρείας θεσπίστηκε η προσφορά υπηρεσιών σε οραματιστές. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η εταιρεία αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα, όντας μια μικρή συλλογική μονάδα, βυθισμένη σε μια αγορά όπου επικρατούσαν οι πολυεθνικές εταιρείες συμβουλευτικής, με μεγαλύτερο δίκτυο πελατών και πόρων. Επιπλέον, η οικονομική κρίση, που είχε «γονατίσει» την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση τις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, καθιστούσε το έργο μας ιδιαίτερα απαιτητικό.

Εκείνη τη χρονική περίοδο, 2016-2020, η εταιρεία βρέθηκε στην πιο δύσκολη θέση που είχε υπάρξει, απειλούμενη από τα νέα νομοσχέδια που αποδυνάμωσαν τα επιχειρηματικά πλάνα, τοποθετώντας σε αδιέξοδο τόσο τους συμβούλους όσο και τους επιχειρηματίες. Η επιχείρηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να ανακάμψει απέναντι στα φαινομενικά εμπόδια χρησιμοποιώντας τις αξίες και τους στόχους που την πλαισίωσαν από την πρώτη μέρα λειτουργίας.

Έχοντας ως γνώμονα την ταυτότητα της εταιρείας, εκμεταλλεύτηκα το μέγεθος της ομάδας και ανέπτυξα ένα κλειστό παραγωγικό σύνολο. Αυτός ο τρόπος οργάνωσης μας επέτρεψε να βρούμε λύσεις και, τα επόμενα χρόνια, να επεκτείνουμε τις δράσεις της εταιρείας στην Ευρώπη.

Τα τελευταία χρόνια, ο βασικός στόχος της εταιρείας είναι η εξάπλωση των υπηρεσιών, παραμένοντας αφοσιωμένη στην ελληνική αγορά. Έπειτα από το άνοιγμα υποκαταστημάτων στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, είμαστε σε θέση να επεκτείνουμε το εύρος της ελληνικής αγοράς μέσα από τη βελτίωση και την ανάπτυξη των υπηρεσιών μας. Με αποκορύφωμα, η εταιρεία, σήμερα, να συνεργάζεται με πανεπιστημιακά ιδρύματα και εμπορικά επιμελητήρια στην Αμερική και την Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της ακατάπαυστης και σχολαστικής αναθεωρητικής ανάπτυξης της εταιρείας.

Πώς επηρέασαν εσάς οι απανωτές κρίσεις και με ποιες υπηρεσίες βοηθήσατε τους πελάτες σας να αντεπεξέλθουν;

Οι κρίσεις, ειδικά όταν συμβαίνουν βίαια, δημιουργούν αναστάτωση και αστάθεια στις επιχειρήσεις. Το κατά πόσον όμως αυτή η αστάθεια θα είναι μόνιμη ή μη έχει να κάνει με την ικανότητά της να μπορεί να αναδιοργανώσει τις διαδικασίες της, αξιοποιώντας στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της (προσωπικό, πόρους, τεχνογνωσία, συνεργασίες κτλ.).

Η δική μας προσέγγιση για την πλοήγηση στη διαδρομή της κρίσης έγινε με χρήση καινοτομικών εργαλείων βελτιστοποίησης των λειτουργικών μας διαδικασιών, την υιοθέτηση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, τη δημιουργία νέων συνεργασιών στο εξωτερικό, την αλλαγή της εταιρικής μας ταυτότητας και τη δημιουργία tailored υπηρεσιών.
Με την ίδια φιλοσοφία καθοδηγήσαμε και τους πελάτες μας στην αξιοποίηση των δεξιοτήτων και των γνώσεων του προσωπικού, στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, στη δημιουργία συνεργασιών και στη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Πείτε μας μερικά λόγια για την επαγγελματική σας πορεία…

Μεγάλωσα σε ένα μικρό χωριό στον Έβρο, είμαι παιδί μεταναστών. Ίσως να μην ήμουν ο πιο δυνατός ή ο πιο γρήγορος, αλλά με προσπάθεια και σκέψη μπορούσα να καταφέρω αυτά που επιθυμούσα. Σαν τους ήρωες των βιβλίων που διάβαζα… Ένιωθα πως δεν είχα άλλη επιλογή, παρά μόνο να πετύχω. «Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει… στρατιώτη μου, τον πόλεμο τον χάνει!».

Εκ των υστέρων, σκέφτομαι πως ήμουν μικρός, μα με μεγάλα όνειρα… Έτσι, από το χωριό μου, έφτασα στη Θεσσαλονίκη με τη θεία μου. Τελείωσα το Λύκειο στη Θεσσαλονίκη, έπειτα σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΠΑΜΑΚ, συνέχισα στο Μόναχο και, τέλος, στην Αγγλία. Η μετανάστευση των γονιών μου έπρεπε να έχει αντίκρισμα!

Τι θεωρείτε επιτυχία για μια εταιρεία συμβούλων;

Θα σας απαντήσω με ένα παράδειγμα: Ένας δεύτερης γενιάς Έλληνας του εξωτερικού επισκέφτηκε τα γραφεία μας λέγοντάς μας ότι είχε ένα ακίνητο από την προγιαγιά του, ακόμη, στην περιοχή της Νάξου. Πλήρως αναξιοποίητο, χωρίς να έχει πρόθεση να το πουλήσει, για συναισθηματικούς λόγους, αλλά και χωρίς να θέλει να εμπλακεί σε δαιδαλώδεις διαδικασίες για την αξιοποίησή του. Απευθυνόμενος σε εμάς, αναρωτήθηκε αν έχουμε να του προτείνουμε μια ιδέα αξιοποίησής του. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο συ­γκεκριμένος πελάτης δεν διαθέτει χρόνο και ούτε καν τη δυνατότητα να ενεργεί από την Ελλάδα, του προτείναμε να διεξαγάγουμε μια προκαταρκτική μελέτη με τον μηχανικό μας για το ακίνητό του, για να δούμε κατά πόσον μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Η θέση του ακινήτου, η έκτασή του και η προκαταρκτική ανάλυση αγοράς που διεξαγάγαμε μάς κατέδειξαν ότι το ακίνητο ενδείκνυται για τη δημιουργία ενός τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείου. Η προοπτική, ενώ αρχικά ενθουσίασε τον πελάτη μας, γρήγορα μετατράπηκε σε άγχος, λόγω της δυσκολίας σε άντληση κεφαλαίων για την υλοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης, αλλά φυσικά και της άγνοιάς του για τις διαδικασίες που απαιτούνται για την υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Εδώ, λοιπόν, ξεκινά η δική μας ουσιαστική συμβολή. Αφού καταρτίσαμε όλο το πλάνο υλοποίησής του, καταρτίσαμε ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο, συντάξαμε έναν πλήρη φάκελό του και τον υποβάλαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, για να αιτηθούμε χρηματοδότηση. Το έργο εγκρίθηκε και ο πελάτης μας έγινε δικαιούχος λήψης επιδότησης.

Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε όλο το έργο κατά τη διάρκεια υλοποίησής του, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο πελάτης θα το υλοποιήσει σωστά και σύμφωνα με τα όσα ορίζει η ελληνική νομοθεσία και η απόφαση έγκρισης που έχει λάβει από το υπουργείο.

Αυτό για εμάς είναι ένα παράδειγμα επιτυχούς συμβουλευτικής σε έναν πελάτη ο οποίος απευθύνθηκε σε εμάς χωρίς να ξέρει ακριβώς τι δυνατότητες και προοπτικές έχει και κατέληξε να επενδύσει, να βρει τα κεφάλαια χρηματοδότησης και να δημιουργήσει μια υπεραξία και ένα εισόδημα από ένα αναξιοποίητο περιουσιακό στοιχείο της οικογένειάς του.

Θέλετε να σας πω και το καλύτερο; Άρχισε ήδη να σκέφτεται να επαναπατριστεί στην Ελλάδα. Αυτό κι αν είναι επιτυχία! Να επιστρέφουν οι ομογενείς στη χώρα τους ως επενδυτές, φέρνοντας μαζί τους ξένα κεφάλαια, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και μεταφέροντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στην Ελλάδα.

Ποια είναι τα επιχειρηματικά σας σχέδια για το παρόν και το μέλλον της εταιρείας σας;

Βασικός στόχος είναι η διασφάλιση της ανάπτυξης και της εξέλιξης της επιχείρησής μας, παραμένοντας πιστοί στις βασικές μας αξίες. Έχοντας επεκτείνει την παρουσία μας στη Γερμανία και πρόσφατα και στην Αμερική, στοχεύουμε όχι μόνο στο να εδραιώσουμε τις συνεργασίες μας στο εξωτερικό, αλλά και στο να φέρουμε καινοτόμα εργαλεία επιχειρηματικής συμβουλευτικής στην Ελλάδα, δημιουργώντας νέες υπηρεσίες.

Η προστιθέμενη αξία που επιθυμούμε να προσδώσουμε στους πελάτες μας, ιδιαίτερα σε αυτούς που επιθυμούν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, βασίζεται ολοένα και περισσότερο στο μέγεθος και την ποικιλομορφία των παγκόσμιων δικτύων και στη δύναμη της γνώσης που περιέχουν. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι οι επιχειρήσεις, στο εγγύς μέλλον, θα έχουν πολλαπλό όφελος όταν συνεργάζονται με συμβούλους που μπορούν να τους παρέχουν πρόσβαση σε διεθνείς αγορές.

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ