Συμπληρώθηκαν 6 μήνες από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του γερμανικού ομίλου Volkswagen -που μεταδόθηκε από την πλατφόρμα LiveOn Ethos Media Group- και προέβλεπε την μετατροπή της Αστυπάλαιας σε “πράσινο” νησί με αποκλειστική χρήση της ηλεκτροκίνησης.

Μετά από επίμονες προσπάθειες του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη υπογράφηκε το μνημόνιο που  προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί στην Αστυπάλαια  ένα πρωτοποριακό σύστημα κινητικότητας.

  • Για το σκοπό αυτό, το τρέχον σύστημα μεταφορών στο νησί αποφασίστηκε να  αντικατασταθεί από την χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, την ερχόμενη Τετάρτη 2 Ιουνίου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η Volkswagen θα παραδώσει στο νησί τα 5 πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Ο Δήμος Αστυπάλαιας θα αποκτήσει ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο για τη μεταφορά των εργαζομένων και ένα σκούτερ ώστε οι τεχνικοί του να έχουν άμεση πρόσβαση ακόμη και στα πιο στενά σοκάκια του Κάστρου.

Επίσης, ένα όχημα θα δοθεί στο Λιμενικό, ένα στην Αστυνομία και ένα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ήδη στο νησί της Αστυπάλαιας έχουν εγκατασταθεί οι φορτιστές για τα 5 πρώτα ηλεκτρικά οχήματα, όπως και άλλοι 6 δημοσίως προσβάσιμοι φορτιστές (οι 4 στους οικισμούς του νησιού και 2 σε αεροδρόμιο και λιμάνι).

Ο στόχος του προγράμματος είναι τα περίπου 1.500 συμβατικά οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα στην Αστυπάλαια να αντικατασταθούν σταδιακά με ηλεκτρικά οχήματα.

Το ειδικό σύστημα επιδοτήσεων πρόκειται να οδηγήσει σε χαμηλές τιμές για τα ηλεκτρικά οχήματα στο νησί και σε ακόμα χαμηλότερες για τους φορτιστές.

Επιδοτήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την ανάθεση του πληροφοριακού συστήματος e-astypalea που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η αγορά αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων με λιανική τιμή έως 50.000 ευρώ, θα επιδοτείται με 40% και έως 12.000 ευρώ. Αντίστοιχα με 20% και έως 1.600 ευρώ θα επιδοτούνται τα ηλεκτρικά δίκυκλα -τρίκυκλα και με 40% και έως 800 ευρώ τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

Επίσης, για την κατασκευή έξυπνου σημείου φόρτισης θα προσφέρεται χρηματοδότηση σε φυσικά πρόσωπα 500 ευρώ και σε νομικά πρόσωπα 400 ευρώ.

Σε ότι αφορά στα ταξί, η αγορά θα ενισχύεται με 40% και έως 15.000 ευρώ, με την απόσυρση του παλαιού οχήματος να είναι υποχρεωτική (4.500 ευρώ). Η αντίστοιχη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που τρέχει σε όλη τη χώρα είναι έως 6.000 ευρώ για ΙΧ, και έως 10.500 ευρώ για ταξί, έως 5.500 για νομικά πρόσωπα και από 800 ευρώ για δίκυκλα και ηλεκτρικά ποδήλατα.

Διαγωνισμός για το υβριδικό σύστημα

Από την Αστυπάλαια ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάπτυξη υβριδικού συστήματος τριών μεγαβάτ φωτοβολταϊκών και αιολικών σε συνδυασμό με συσσωρευτές αποθήκευσης ενέργειας 2 μεγαβάτ και 7 μεγαβατωρών.

Σήμερα το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί παράγεται από τέσσερις ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, με καύσιμο ντίζελ, του ενός μεγαβάτ, οι οποίες όταν λειτουργήσει η νέα υποδομή θα παραμείνουν ως εφεδρείες.

Όσον αφορά στη χωροθέτηση της νέας υβριδικής μονάδας, ο δήμος έχει προτείνει μια δημοτική έκταση η οποία δεν προκαλεί οπτική ρύπανση. Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή έχει δηλώσει την πρόθεσή της να εμπλακεί στη λειτουργία της νέας μονάδας. Επίσης, στο νησί θα γίνουν οι αναγκαίες εργασίες για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου φόρτισης των οχημάτων, θα προβλεφθούν υπηρεσίες για «κατά παραγγελία» δημόσια συγκοινωνία, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, διαμοιρασμού οχημάτων, e-μοτοποδηλάτων και e-ποδηλάτων κλπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here