Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η αντίστροφη μέτρηση για τα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ και συναυλιακά γεγονότα του καλοκαιριού έχει αρχίσει και οι διοργανωτές τους βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν πολύπλοκο «ιστό» κινδύνων. Όπως επισημαίνει ο Mike Kelly, στέλεχος της ProSight Specialty Insurance, «τα φεστιβάλ μουσικής συνιστούν μοναδική περίπτωση, υπό την έννοια ότι ενσωματώνουν κάθε είδους ρίσκο…Διαφέρουν από άλλες εκδηλώσεις (αγώνες αυτοκινήτου, αθλητικά γεγονότα κλπ.) διότι έχουν μετεξελιχθεί από σχετικά «απλές» υπαίθριες συναυλίες σε μία ή δυο σκηνές, σε τεράστιες επιχειρήσεις με διάφορα είδη ψυχαγωγίας».

ProSight Specialty Insurance (PRNewsFoto/ProSight Specialty Insurance)

«Τα μοντέρνα φεστιβάλ διεξάγονται σε πάνω από δέκα σκηνές και έχουν ποικιλία «περιφερειακών» ψυχαγωγικών εκδηλώσεων», εξηγεί ο κ. Kelly. “Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν τεράστιες εγκαταστάσεις, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν π.χ. να αναρριχηθούν σε μεγάλα ύψη…Άλλα events λαμβάνουν χώρα κοντά σε λίμνες, ποτάμια ή θάλασσα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν όλοι οι παράγοντες που συνδέονται με την «υδραυλική ασφάλεια» (water safety). Οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι ακόμα ένας «πονοκέφαλος», καθώς ίσως αποδειχθεί αναγκαίο να υπάρχει σχέδιο ανταπόκρισης για θυελλώδεις ανέμους, χαλαζόπτωση ή καταιγίδες με κεραυνούς. Εκεί που οι συμμετέχοντες κατασκηνώνουν, ο διοργανωτής καθίσταται υπεύθυνος για την ασφάλειά τους 24 ώρες το 24ωρο…»

Σε εκδηλώσεις με συμμετοχή 100.000 ατόμων, υπάρχουν όλοι οι κίνδυνοι που μπορείς να βρεις σε μια πόλη με αντίστοιχο πληθυσμό: Ιατρικά προβλήματα, επιθέσεις,  κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κλπ. Τέτοιες μεγάλες συναθροίσεις έχουν επίσης αναδειχθεί σε εστίες για ομαδική βία και τρομοκρατικές επιθέσεις. Τέτοιου είδους καταστροφικά γεγονότα είναι σπάνια, παρότι λαμβάνουν τεράστια δημοσιότητα όταν συμβαίνουν. Τα πιο συνήθη ζημιογόνα γεγονότα σε μουσικά φεστιβάλ αφορούν τσιμπήματα εντόμων, μικροτραυματισμούς, τροφικές δηλητηριάσεις ή ασθένειες που συνδέονται με την κατάχρηση αλκοόλ.

Οι διοργανωτές μουσικών εκδηλώσεων μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους σε αιτήσεις αποζημίωσης που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, μεταφέροντας τον σχετικό κίνδυνο σε ασφαλισμένους προμηθευτές (όσον αφορά το αλκοόλ) και χρησιμοποιώντας βέλτιστες πρακτικές όπως ελέγχους πριν την είσοδο στον χώρο της εκδήλωσης, για την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Η εμπειρία είναι κλειδί όταν έρχεται η ώρα που οι μεσίτες ασφαλίσεων θα κληθούν να διαχειριστούν τους κινδύνους για λογαριασμό των πελατών-διοργανωτών μουσικών εκδηλώσεων. Γι’ αυτό  και ο κ. Kelly θεωρεί σκόπιμο οι μεσίτες να συνεργάζονται με πιστοποιημένο υπεύθυνο ασφαλείας με εμπειρία στη μουσική βιομηχανία, ώστε να μπορούν να καταλάβουν ποιοι διοργανωτές εφαρμόζουν πρακτικές ελέγχου των κινδύνων και ποιοι όχι

Πηγή: Insurancebusinessmag.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here