Μπορεί σε όρους ποσοστιαίας αύξησης η άνοδος να ήταν χαμηλότερη σε σχέση με το τι είχε καταγραφεί το δυναμικό έτος – για πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας –  2019, ωστόσο το συνολικά αποτύπωμα κρίνεται σίγουρα θετικό.

Μη ξεχνάμε και το τι μεσολάβησε: Η πανδημία του 2020 που βρίσκεται εν εξελίξει, οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που σίγουρα ακόμη απασχολούν έντονα την οικονομία.

Ο λόγος, λοιπόν, για την ασφαλιστική παραγωγή του 2021 η οποία – σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ – διαμορφώθηκε στα 4,26 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ανάκαμψη 7,7%.

Unit Linked ως πότε… 

Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία, ισχυρή ήταν η άνοδος στο Κλάδο Ζωής κατά 10%, μια εξέλιξη που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό με τη συνεχιζόμενη θετική πορεία των αποταμιευτικών – συνταξιοδοτικών προγραμμάτων συνδεδεμένα με επένδυση (Unit Linked). Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για UL αποτυπώθηκε με άνοδο 57,7% την ίδια περίοδο.

Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών – μηδενικών επιτοκίων τα προηγούμενα έτη δημιούργησε την ανάγκη για αναζήτηση αποδόσεων, καθώς απλά συνταξιοδοτικά με σταθερή απόδοση “βγήκαν από το κάδρο”, ενώ  δέλεαρ σε τραπεζικές καταθέσεις δεν υπάρχει.

Τα Unit Linked αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος το 2021. Ως πότε όμως; Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων θα αναπροσαρμόσει την στρατηγική των ασφαλιστικών ως προς αυτό τον τομέα.

Ζητούμενο βέβαια αποτελεί και το ερώτημα πως θα ανακάμψουν οι παραδοσιακές ασφαλίσεις Ζωής. Πως θα μπορέσουν να αποτελέσουν στρατηγικό πεδίο για νέα παραγωγή;

Περισσότερα στο insuranceworld.gr