του Βάιου Κρόκου, insuranceworld.gr
Σοβαρές προκλήσεις, ιδιαίτερο ανταγωνισμό που θα επιφέρει ανακατατάξεις και εν δυνάμει ευκαιρίες σε πολλούς τομείς εκτιμούν για το 2021 στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς που θέτουν, αρχικά, ως πρώτη προτεραιότητα την μείωση των πιέσεων και την ανάκτηση παραγωγής. Οι εξελίξεις όμως, απόρροια της πανδημίας, των οικονομικών συνθηκών και του ανταγωνισμού, “τρέχουν” και για να μην “μείνει κανείς πίσω” απαιτούνται προσαρμογές και διαφοροποίηση – μεταξύ άλλων – στα προϊοντικά χαρτοφυλάκια, το κόστος και τον τρόπο προσέγγισης του ασφαλισμένου.
Η ανακοίνωση της κυοφορούμενης εδώ και καιρό συμφωνίας ανάμεσα σε Generali και AXA έρχεται να διαμορφώσει ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων, ενώ κατά πολλούς αποτελεί “θρυαλλίδα εξελίξεων” για περαιτέρω συνέργειες, κάνοντας λόγο για ζυμώσεις σε ενδεχόμενες συμφωνίες που είχαν ακουστεί τον τελευταίο χρόνο στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση, η Generali ενδυναμώνεται σημαντικά καθώς θα κατέχει πλέον την 2η θέση σε επίπεδο Γενικών Ασφαλίσεων και την 3η στον κλάδο Υγείας, ενώ αποκτά μέχρι το 2040 σημαντική πρόσβαση στο κανάλι διανομής της Alpha Bank σε συνέχεια της παραπάνω συμφωνίας.
Στον αντίποδα, τα βλέμματα στρέφονται ξανά στην υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς αν τελικά τελεσφορήσει η πώληση του 80% της εταιρείας στο CVC δημιουργούνται νέα δεδομένα στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά.
Ιδιαίτερης σημασίας σε επικοινωνιακό αλλά και ουσιαστικό επίπεδο για την ασφαλιστική αγορά αποτελεί η είσοδος μιας ακόμη ασφαλιστικής εταιρείας, της Interlife, στο ταμπλό του ΧΑ, αποτελώντας μαζί με την Ευρωπαϊκή Πίστη τους “εκπροσώπους” του κλάδου στη Λεωφόρο Αθηνών.
Κινητικότητα στην διαμεσολάβηση και το 2021
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν περαιτέρω κινήσεις συνεργειών το 2021 στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, που δοκιμάζεται, αλλά δείχνει αντοχές και αποτελεί την “ραχοκοκαλία” της αγοράς. Όλα αυτά σε συνέχεια σημαντικών κινήσεων που έγιναν τους τελευταίους μήνες του 2020 (Infotrust – Cromar, Howden κλπ).
Σε πρόσφατες εκτιμήσεις, όπως αποτυπώνονταν στη μεγάλη έρευνα Ε.Ε.Α – ICAP, παράγοντες του κλάδου σημείωναν ότι, η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τη διάθεση των ασφαλιστικών προϊόντων αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και στη χώρα μας.
Το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, σε συνδυασμό με τις νέες συνθήκες που χαρακτηρίζουν την ασφαλιστική αγορά, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν από τη μία σε συσπείρωση των μικρών μονάδων και από την άλλη στη δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων τα οποία θα αποτελούνται από ισχυρά δίκτυα με πανελλαδική εμβέλεια.
Στο επίκεντρο η Υγεία
Πολύ έντονες είναι οι διεργασίες γύρω από την Υγεία για τις ασφαλιστικές, απόρροια της πανδημίας, των σύγχρονων αναγκών και του εν εξελίξει ψηφιακού μετασχηματισμού. Η βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας παραμένει εν αμφιβόλω, εν μέσω έντονων προκλήσεων. Tο ζήτημα του “out of pocket payment” για ένα ελληνικό νοικοκυριό παραμένει κρίσιμο ζητούμενο, ενώ επί τάπητος παραμένει πάντα η ανάγκη για ΣΔΙΤ.
Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο έρχονται σύγχρονες υπηρεσίες τηλεϊατρικής, η έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και η πιο ολιστική προσέγγιση με tailor-made λύσεις σε ένα οικοσύστημα υπηρεσιών που μπορόυν να προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Στο επίκεντρο των ημερών – που θα απασχολήσει ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα – είναι η παραδοχή, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, της σημαντικής αύξησης του κόστους των αποζημιώσεων γεγονός που αποτελεί προπομπό αυξήσεων στα ασφάλιστρα των προγραμμάτων υγείας με μακροχρόνια διάρκεια. Συγκεκριμένα, η εξέλιξη του δείκτη, όπως καταρτίζεται και παρακολουθείται από το ΙΟΒΕ, δείχνει ότι το κόστος των αποζημιώσεων που πλήρωσαν το 2019 οι ασφαλιστικές εταιρείες αυξήθηκε σημαντικά και συγκεκριμένα κατά 10,9%.
Υπενθυμίζεται πως για τα συγκεκριμένα συμβόλαια θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο ειδική διάταξη που συμπεριλήφθηκε στον νέο πτωχευτικό νόμο που προβλέπει ότι οι αυξήσεις στα προγράμματα υγείας θα γίνονται με βάση αντικειμενικά κριτήρια και συγκεκριμένους δείκτες (ΙΟΒΕ). Δεδομένου των συνθηκών, οι ισορροπίες είναι λεπτές και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αυξήσεις που δεν θα προσεγγίσουν την αύξηση του δείκτη του ΙΟΒΕ.
Η μεγάλη εικόνα
Από την άλλη πλευρά, συγκρατημένη είναι η αισιοδοξία υπό το πρίσμα ότι: α) η συνολική πτώση παραγωγής το 2020 δεν θα υπερσκελίσει την πολύ θετική εικόνα του 2019, β) η ασφαλιστική αγορά κινείται ανάλογα της πορείας του ΑΕΠ της χώρας, γεγονός που δίνει ελπίδες για ανάκαμψη – κυρίως το β’ 6μηνο του έτους. Μόνιμη προσδοκία σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, αποτελεί η μεγέθυνση της εγχώριας παραγωγής που κινείται στο 2% με 2,5% του ΑΕΠ, αρκετά μακρία δηλαδή από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
Τέλος, οι προσδοκίες της ασφαλιστικής αγοράς – παρά την αναβολή που έφερε η πανδημία – διατηρούνται αναφορικά με φοροελαφρύνσεις στα ασφάλιστρα έναντι φυσικών καταστροφών, στην Υγεία και σε άλλους τομείς, σ’ ένα έτος εξάλλου όπου οι μεταρρυθμίσεις γύρω από το ασφαλιστικό σύστημα (νέοι ασφαλισμένοι, επικουρικές, 2ος πυλώνας κ.α) αναμένεται να ενταθούν, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.