Το σχετικό άρθρο για την – υποχρεωτική – ασφάλιση νέων κτηρίων αποσύρθηκε, ενώ η εικόνα στην αγορά και την ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών παραμένει στα ίδια επίπεδα.
Κλιματική κρίση, φυσικές καταστροφές και άλλα φαινόμενα με έντονη συχνότητα και σφοδρότητα απειλούν περιουσιακά στοιχεία των πολιτών.
Οι πρώτες πυρκαγιές ήδη “έδειξαν τη παρουσία τους στην Εύβοια ακόμα και σε Βούλα, Άνω Γλυφάδα, δείχνοντας πως κανείς δεν μπορεί να είναι προστατευμένος.
Ως εκ τούτου η ασφάλιση κατοικίας αποτελεί μία πολύ καλή επένδυση καθώς προστατεύουμε το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, το σπίτι μας.
Ωστόσο απαιτείται προσοχή καθώς αρκετές φορές υπάρχουν φαινόμενα υπασφάλισης είτε από πρόθεση για χαμηλότερο ασφάλιστρο, είτε από λάθος εκτιμήσεις. Οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνουν τα κόστη σε όλα τα επίπεδα και δημιουργούνται οι κίνδυνοι υπασφάλισης στις μέρες μας, σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου.
Πιο αναλυτικά, η υπασφάλιση προκύπτει όταν το ασφαλισμένο κεφάλαιο ενός περιουσιακού στοιχείου είναι μικρότερο από την πραγματική του αξία. Σε αυτή την περίπτωση, η αξία του ασφαλιζόμενου αντικειμένου που δηλώθηκε κατά τη σύναψη της ασφαλιστικής σύμβασης υπολείπεται της πραγματικής αξίας του. Άρα, το αντικείμενο ασφαλίζεται σε μικρότερη αξία και ο ασφαλισμένος πληρώνει μεν χαμηλότερο ασφάλιστρο, ωστόσο αν επέλθει ζημιά θα αποζημιωθεί βάσει του ποσοστού που έχει ασφαλιστεί.
Περισσότερα στο insuranceworld.gr