της Ελενας Ερμείδου

Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια από τότε που ακούσαμε για πρώτη φορά ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις γίνονται μαγαζιά τεχνολογίας.

Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν πολλές εκδηλώσεις, πολλές δηλώσεις και πολλές παρουσιάσεις. Κάτι συνταρακτικό (disrupt), δεν έγινε, πέραν των όσων αναμένονταν με την πρόοδο των ετών, της τεχνολογίας, των αναγκών των ασφαλιστικών και των αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας.

Οι ασφαλιστικές είναι πολύ προσεκτικές, συντηρητικές και προχωράνε προς την νέα τεχνολογία, με αργούς ρυθμούς. Και καλά κάνουν. Άλλωστε λένε ότι βάζουν στο επίκεντρο τον πελάτη και για αυτό χρειάζεται περισσότερη μελέτη των βημάτων τους.

Μαθαίνουμε μιλώντας με ξένους μεγάλους (αντ)ασφαλιστές και οίκους αξιολόγησης ότι μεγάλη ‘ταραχή’ στα νερά των (αντ)ασφαλιστών δεν πρόκειται να υπάρξει, ούτε και στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Τα πράγματα μας λένε βαίνουν ομαλά και σύμφωνα με τις εξελίξεις, όπως κάθε πράγμα,  άλλο αν ή νοοτροπία στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση ήταν πίσω και χρειάζεται ο κλάδος να βγει λίγο έξω από τα μέχρι σήμερα ήρεμα νερά του.

Το disrupt, όπως κάποιοι συνηθίζουν να λένε θα γίνει άλλα σταδιακά και σε ορισμένους τομείς. Ενας εξ’ αυτών είναι ο τομέας της περιουσίας, όπου κάποιες εταιρείες insurtech θα συνεχίσουν να συνάπτουν νέες συνεργασίες με ασφαλιστικές ή να παίρνουν για κάποιο διάστημα χρηματοδοτήσεις.

Επίσης ξεκαθαρίζουν ότι το disrupt δεν είναι τίποτα άλλο από καινοτομία, απλά η λέξη αυτή επινοήθηκε για να κάνει κάπως πιο αισθητή την διαφορά. Και μην ξεχνάμε ότι η καινοτομία πρέπει να αποδεικνύεται στις πράξεις, όχι στα λόγια. Καινοτομία επίσης δεν είναι η αντιγραφή. 

Τα λόγια, είναι λόγια και εύκολα διατυπώνονται, τα έργα είναι αυτά που μένουν.

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι να μπει το 2019. Οι ευχές πάμπολλες.

Ας ευχηθούμε και εμείς στην ασφαλιστική αγορά πραγματικές επιτυχίες, καινοτομία, σύνεση, και είθε το 2019 να ξεκαθαρίσει για όλους τις προσδοκίες, τους στόχους. Είθε ο πήχυς σταδιακά να ανεβαίνει για να καταρρίπτεται. 

 

Insuranceworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here