Ένα «παιχνιδάκι» σε βάρος των ελληνικών επταετών ομολόγων συστήνει η Citigroup προτείνοντας στους traders να τα πουλήσουν (γιατί πρόκειται περί trading ξεκάθαρα) και να παίξουν στο περιθώριο της απόδοσης μεταξύ ελληνικών και αντίστοιχων ιταλικών ομολόγων, επταετούς διάρκειας, οι οποίοι λήγουν τον Ιανουάριο του 2028.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα arbitrage, όπου ο παίκτης πουλάει ένα θεωρητικά υπερτιμημένο τίτλο, για να αγοράσει ταυτόχρονα έναν θεωρητικά υποτιμημένο τίτλο και αν πετύχει συγκεκριμένες τιμές να «κλειδώσει» ένα περιθώριο κερδών, μεταξύ της διαφοράς απόδοσης των συγκεκριμένων αξιών.

Μεταξύ ελληνικών ομολόγων και των ιταλικών είχε καταγραφεί τις προηγούμενες ημέρες μια διαφορά στην απόδοση καθώς τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζονταν να δίνουν μικρότερη απόδοση στην αγορά τους αξιολογούμενα ως πλέον ελκυστικά έναντι των ιταλικών, με βάση τις προσδοκίες για την ελληνική οικονομία και φυσικά τις καλύτερες επιδόσεις της χώρας στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Παρόλο που οι αρχικές διαφορές επί της ουσίας δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλες και έχουν μειωθεί η Citigroup «ανακάλυψε» μία διαφορά (spread) και προτείνει την εκμετάλλευσή της. Βεβαίως η Citi προτείνει το ίδιο από εδώ και μήνες, εντοπίζοντας δυνατότητες για arbitrage μεταξύ ελληνικών και ιταλικών τίτλων και αντίστοιχα μεταξύ πορτογαλικών (προτείνει πώληση) και ισπανικών για τα οποία προτείνει αγορές.

Πάντως κι εδώ έχουμε μία επιτυχία της Πορτογαλίας έναντι της Ισπανίας, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας. Η Πορτογαλία τα πήγε καλύτερα στην πανδημία, παρά τις ομολογουμένως μεγάλες προσπάθειες των Ισπανών και ασφαλώς της ισχυρότερης οικονομίας που διαθέτουν.

Βεβαίως η Citi αναγνωρίζει ότι ο κίνδυνος στο trade που προτείνει είναι το Ταμείο Ανάκαμψης NGEU το οποίο μπορεί να σπρώξει τις αποδόσεις και τα spreads ακόμα χαμηλότερα, ανεβάζοντας κι άλλο τις τιμές των ομολόγων έναντι των επιτοκίων τους.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι μόλις χθες η Barclays ανέφερε σε έκθεσή της ότι τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να βοηθηθούν όταν σταματήσει το PEPP από άλλο εργαλείο που διαθέτει η ΕΚΤ, προκειμένου να έχουν στήριξη. Κι αυτό είναι κάτι που όλη η αγορά γνωρίζει. Πρακτικά η Citi προτείνει ένα trade πάνω σε μία προσδοκία που γνωρίζει ότι δεν θα επαληθευτεί, αλλά ίσως αυτό καταλήξει τελικά να βοηθήσει το ελληνικό χρέος αν υποχρεωθεί η ΕΚΤ να πάρει άμεσα μέτρα «καίγοντας άμεσα τα δάκτυλα» των traders…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here