Ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Πρόεδρος της Solar Power Europe, σε πρόσφατο μήνυμά του προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού εν όψει την νέας χρονιάς, εστίασε στο νέο ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετά από μια χρονιά έντονων γεωπολιτικών προκλήσεων, θέτοντας παράλληλα πέντε βασικές προτεραιότητες για το 2023.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που υλοποίησε ο Οργανισμός το 2022, στην ενεργειακή κρίση και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλά και στην στήριξη του Οργανισμού προς το δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.

 

Αναλυτικότερα, το μήνυμά του:

 

« Το 2022 ήταν μια χρονιά που επαναπροσδιόρισε το ενεργειακό τοπίο στην ήπειρο μας. Όλοι γνωρίζαμε από την περασμένη δεκαετία ότι η λύση για έναν χαμηλού κόστους, φιλικό προς το περιβάλλον και γεωπολιτικά ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό ήταν η επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αλλά το 2022 αυτό έγινε εμφανές σε όλους τους ενδιαφερόμενους, καθώς η χρονιά ξεκίνησε με έναν πόλεμο, ο οποίος δυστυχώς επέστρεψε στην Ευρώπη.

 

Στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία εξαπέλυσε εισβολή στην Ουκρανία. Αν και η ουκρανική αντίσταση είναι σθεναρή, οι αναφορές για θύματα και βάναυσες επιθέσεις συνεχίζονται. Εκφράζουμε  τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τα θύματα και τις κοινότητές τους.

Η Solar Power Europe συνεχίζει να στέκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με τον λαό της Ουκρανίας.

Ποτέ δεν ήταν πιο ξεκάθαρο ότι η ενεργειακή πολιτική είναι  πολιτική ασφάλειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ουκρανία τερματίζοντας τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ.

 

  • Η ηλιακή ενέργεια έχει ενταθεί  για να υποστηρίξει τις προσπάθειες της ηπείρου να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.
  • Περίπου 41,4 GW ηλιακής ενέργειας εγκαταστάθηκαν στην ΕΕ το 2022, αρκετά για να τροφοδοτήσουν περισσότερα από 12 εκατομμύρια επιπλέον νοικοκυριά με ηλιακή ενέργεια – και να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά περισσότερα από 100 δεξαμενόπλοια LNG.

Αυτά τα νούμερα υπερβαίνουν και τις πιο φιλόδοξες προβλέψεις μας για το 2021, συνιστώντας τρανή απόδειξη για τις πραγματικές δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας αλλά και την απίστευτη δουλειά που έχει γίνει στον κλάδο τον τελευταίο χρόνο.

 

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι Ευρωπαϊκοί φορείς χάραξης πολιτικής έχουν επίγνωση του ηγετικού ρόλου της ηλιακής ενέργειας στις προσπάθειες για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια.

 

Λίγο πριν από το νέο έτος, μιλήσαμε με την Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson για τα ιστορικά στοιχεία της ηλιακής ενέργειας του 2022.

 

Αυτοί οι αριθμοί ακολουθούν μια κομβική νομοθετική στιγμή για την ηλιακή ενέργεια. Τον Μάιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη στρατηγική της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια, μετά την δυναμική εισήγηση της SolarPower Europe υπερ μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον τομέα. Πρόκειται για την πρώτη στο είδος της στρατηγική για την επέκταση της ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ, που θέτει στόχο 750 GWdc δυναμικότητας της ΕΕ έως το 2030. Η ρότα του ταξιδιού έχει χαραχθεί.

Το 2023 αναμένουμε περίπου 54 GW νέας ηλιακής ενέργειας. Σε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σενάριο, προβλέπουμε έως και 68 GW. Αυτή η πορεία θα είναι καθοριστική.

Η IEA μας λέει ότι η ΕΕ χρειάζεται ήδη 60 GW νέας ηλιακής ενέργειας το 2023, για να αναπληρώσει το έλλειμμα σε ρωσικό φυσικό αέριο.

Ως εκ τούτου, το 2023 θα συνεργαστούμε με τη βιομηχανία, τους φορείς χάραξης πολιτικής αλλά και τους πολίτες, σε ένα αγώνα δρόμου για να προετοιμαστούμε για την ηλιακή ενέργεια.

 

Ο δρόμος δεν θα είναι, προφανώς, χωρίς εμπόδια. Οι βασικές μας προτεραιότητες για το 2023 περιλαμβάνουν:

  1. Δραστική αύξηση των εγκαταστατών ηλιακών συστημάτων. Πολύ περισσότεροι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, εάν υπήρχαν περισσότεροι εξειδικευμένοι τεχνικοί για την εγκατάσταση και τη σύνδεση στο δίκτυο των ηλιακών τους συστημάτων. Η βελτίωση των διαδικασιών εγκατάστασης είναι η κορυφαία προτεραιότητα.
  2. Διατήρηση της ρυθμιστικής σταθερότητας. Ενώ οι Ευρωπαίοι θέλουν ηλιακή ενέργεια και οι επενδυτές είναι έτοιμοι, τα λανθασμένα μηνύματα από τις κρατικές παρεμβάσεις στην αγορά μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά τη σημερινή γιγάντια ηλιακή δυναμική.
  3. Επάρκεια δικτύου. Οι εμπλεκόμενοι στην ηλιακή ενέργεια αναφέρουν όλο και περισσότερο ζητήματα σύνδεσης στο δίκτυο, τόσο σε επίπεδο μεταφοράς όσο και σε επίπεδο διανομής. Πρέπει να λάβουμε πιο σοβαρά υπόψη αυτή την πρόκληση και επίσης να παρέχουμε τη δυνατότητα ευελιξίας μέσω του καθορισμού ενδεικτικών στόχων για το 2030 για την αποθήκευση ενέργειας.
  4. Εξορθολογισμός των διοικητικών διαδικασιών. Η ηλιακή ενέργεια αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια αδειοδότησης καθώς και διοικητικές προκλήσεις. Για να απορροφηθούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας που θα έρθουν χρειαζόμαστε βελτιωμένο χωροταξικό σχεδιασμό και διαδικασίες αδειοδότησης, οι οποίες πρέπει να σχεδιάζονται σε αρμονία με τους ανθρώπους και τη φύση.
  5. Ενίσχυση της πρόσβασης στην πράσινη και αξιόπιστη παραγωγή. Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να προμηθεύεται ηλιακά προϊόντα με βιώσιμο τρόπο από αξιόπιστες αλυσίδες εφοδιασμού. Η ΕΕ δεν μπορεί να ανταλλάξει μια εξάρτηση με μια άλλη. Μια ισχυρή εγχώρια ηλιακή βιομηχανία, στο επίκεντρο μιας διαφοροποιημένης, παγκόσμιας ηλιακής αλυσίδας εφοδιασμού, είναι ύψιστης σημασίας.

 

Οι διεκδικήσεις και τα επιτεύγματα μας είναι αποτέλεσμα της ισχυρής υποστήριξης και ενδυνάμωσης που λαμβάνουμε από τα μέλη μας. Θέλω να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη σε όλους σας για τη συνεχή υποστήριξή σας, καθώς προσπαθούμε να κάνουμε την ηλιακή ενέργεια  πυρήνα του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος. »

 

Κλείνοντας το μήνυμά του ανανέωσε το δια ζώσης ραντεβού με τα μέλη του Οργανισμού στο SolarPower Summit 2023, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8-9 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.