Μόνο την τελευταία βδομάδα το δημοφιλές -αλλά για πολλούς αμφιλεγόμενο και αμφισβητήσιμο κρυπτονόμισμα- Bitcoin κατέγραψε άνοδο 23,5%, κυριολεκτικά σκαρφαλώνοντας, κινούμενο κοντά στο όριο των 12.000 δολαρίων. Η εκτόξευση του Bitcoin συμβαίνει την ίδια ώρα που ο αμερικανοκινέζικος εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο, “βουλιάζοντας” τις διεθνείς αγορές. Το bitcoin στον απόηχο αυτών των εξελίξεων κατέγραψε άνοδο 1,6% στα 11,751, 8 δολάρια.

Sell off, στην Wall Street, με τον δείκτη S&P να χάνει και την πολύ σημαντική στήριξη των 2.869 μονάδων. Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, επέτρεψε στο κινεζικό νόμισμα να διολισθήσει άνω του 1,2%, ξεπερνώντας το επίπεδο των 7 γουάν ανά δολάριο για πρώτη φορά από την παγκόσμια κρίση του 2008. 
 «Φαίνεται ότι λειτουργεί κάπως σαν ασφαλές καταφύγιο», δήλωσε στο Bloomberg ο Μπραντ Μπέχτελ της Jefferis. «Όταν είναι ήρεμες οι αγορές το bitcoin υποχωρεί, αλλά κάθε φορά που βλέπουμε αναταράξεις στις αγορές κι αρχίζει το ξεπούλημα το bitcoin κάνει ράλι».

Το άλμα του bitcoin σημειώνεται ενώ οι χρηματαγορές σημειώνουν βουτιά λόγω του κλιμάκωσης των σινοαμερικανικών εμπορικών εντάσεων.

Η απουσία προσπάθειας του Πεκίνου, χθες, να συγκρατήσει το γιουάν, το οποίο άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας έναντι του δολαρίου, καλώντας παράλληλα τις κρατικές επιχειρήσεις να σταματήσουν να αγοράζουν αμερικανικά αγροτικά προϊόντα  προκάλεσε την οργή του Ντόναλντ Τραμπ. «Η Κίνα έριξε την τιμή του νομίσματός της σε σχεδόν ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αυτό αποκαλείται “χειραγώγηση νομίσματος”. Ακούει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Πρόκειται για μέγιστη παράβαση, που θα εξασθενήσει εν καιρώ πολύ την Κίνα», σχολίασε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ σε tweet του, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα φρόντισε να ταράξει τα νερά, διαμηνύοντας ότι θα επιβάλλει κι άλλους δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά από την 1η Σεπτεμβρίου αν δεν σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο για το εμπόριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here