Την δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών στο εμβόλιο και στην αντιμετώπισή του ως δημόσιο αγαθό επεσήμανε ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη για τον προγραμματισμό της στρατηγικής του τον εμβολιασμού κατά της λοίμωξης Covid-19.

Με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας η χώρα μας θα λάβει περισσότερα από 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες. Εκτιμάται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εξασφαλίσει 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις.

Τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να παραδοθούν στις αρχές του 2021. Κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού ο εμβολιασμός δεν θα μπορεί να γίνει μέσω του παραδοσιακού τρόπου, μέσω ιδιωτών γιατρών και φαρμακοποιών, λόγω συνθηκών συντήρησης των εμβολίων. Οι εμβολιαμσοί θα γίνονται σε όλη την επικράτεια, σε ειδικές δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Παράλληλα, κινητά συνεργείαθα εμβολιάζουν υγειονομικούς, φιλοξενούμενους σε οίκους ευγηρίας ή άλλους πολίτες, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα καθορίσει το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Εκπρόσωπος όλων των κομμάτων θα συμμετάσχει στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, η οποία θα καταρτίσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών.

Έμφαση δίνεται στην εξασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών, όπως σημείωσε ο  πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι είναι «πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο δεν θα είναι απλά αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές».

Στην προοπτική της δυνατότητας ενός μαζικού και ασφαλούς εμβολιασμού, το σχέδιο εφαρμογής «θα είναι ολιστικό, από την προμήθεια, την αποθήκευση, την ασφαλή διανομή των εμβολίων μέχρι την οργανωμένη διενέργεια των εμβολιασμών σε όλους, ξεκινώντας προφανώς με αυτούς οι οποίοι θα μπουν σε απόλυτα πρώτη προτεραιότητα, με βάση τις κατευθύνσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών».

Η ανακάλυψη του εμβολίου δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό «αυτή ακριβώς η πληροφορία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς και πιο προσηλωμένους να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός ζητώντας να περιοριστεί η κινητικότητά μόνο στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις.

Πηγή: virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here