«Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα δούμε ευρείας κλίμακας αποκλιμάκωση τιμών», ανέφερε νωρίτερα ο επικεφαλής της Metro και πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των ΜΜΕ. «Η πληθωριστική αύξηση των τιμών και του τζίρου», σημείωσε ο κ. Παντελιάδης, «δεν είναι υγιής. Θέλουμε έναν καταναλωτή που έχει την οικονομική δυνατότητα να ψωνίσει. Για εμάς ευχή είναι να μειωθούν οι τιμές».

Σχολιάζοντας τα μέτρα της Κυβέρνησης, είπε ότι θα έπρεπε να αρθούν. «Κάποια από αυτά κάνουν κακό και εμποδίζουν τον ανταγωνισμό», είπε ο επικεφαλής της Metro. Ειδική μνεία έκανε στο μέτρο με το κλειδωμένο περιθώριο κέρδους. Όπως είπε, «πηγαίνουμε στα τυφλά. Επειδή δεν μπορούμε να αυξήσουμε το περιθώριο κέρδους, δεν το μειώνουμε σε κάποια άλλα προϊόντα. Άρα γενικά μειώνει την ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς».

Σχετικά με τον πληθωρισμό, σημείωσε ότι τα στοιχεία της METRO για την πορεία του πληθωρισμού στο λιανεμπόριο τροφίμων διαφέρουν από τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίες δεν αποτυπώνουν τις προσφορές, αλλά και την συμπεριφορά του καταναλωτή όταν ακριβαίνει ένα προϊόν -μειώνει την κατανάλωση στο συγκεκριμένο προϊόν και κάνει άλλες επιλογές.

Ο κ. Παντελιάδης επανήλθε στο θέμα του κύκλου πληρωμών στο λιανεμπόριο και την πιθανή μείωση των ημερών εξόφλησης των προμηθευτών στις 30 ημέρες, κάτι που έχει θέσει προς εξέταση η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμώντας ότι δεν θα προχωρήσει. Σημείωσε ότι στον όμιλο οι προμηθευτές πληρώνονται στις 82 ημέρες.

Ο ίδιος επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι το «παρεμβατικό περιβάλλον με 8 διατάξεις από τις οποίες κάποιες κλείνουν 4ετία συνεχίζουν να ισχύουν. Έχουμε την ελπίδα ότι κάποια από τα πιο παράξενα μπορεί να χαλαρώσουν. Έχουμε ένα παρεμβατικό περιβάλλον που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο περιβάλλον ανατιμήσεων».

Σε ό,τι αφορά την μάχη για την προεδρεία του ΣΕΒ, ο ίδιος δήλωσε ανοιχτά τη στήριξή του προς το πρόσωπο του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι δεν γνωρίζει την κυρία Τσέτη, δεδομένου ότι το δικό του αντικείμενο δραστηριότητας δεν σχετίζεται με αυτό της φαρμακοβιομηχανίας Ο κ. Παντελιάδης ανέφερε ότι θα είναι υποψήφιος για το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου.