Χρήσιμα στοιχεία για την πορεία της Ε.Ε. συναρτήσει του Green Deal και των προσπαθειών που συντελούνται για μια βιώσιμη οικονομία ανέδειξε, μεταξύ άλλων, στο ετήσιο συνέδριο του Solar Power Europe (Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Ευρώπης), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, κ. Αριστοτέλης Χαντάβας.

Περιέγραψε τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε στρατηγικό επίπεδο για να ανακάμψει η Ευρώπη με βιώσιμο τρόπο και ταυτόχρονα να πετύχει τους περιβαλλοντικούς στόχους της.

Παράλληλα, σκιαγράφησε πώς έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη σε σχέση με την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών, αναφέρθηκε στη σύνδεση των προγραμμάτων ανάκαμψης με το Green Deal, επισήμανε ότι το ανανεώσιμο υδρογόνο είναι αναγκαίο για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, ενώ μίλησε και για το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες.

Γιατί κερδίζει έδαφος η ηλιακή ενέργεια

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Α. Χαντάβας αναφέρθηκε στους λόγους επιτυχίας της ηλιακής ενέργειας που οφείλονται κυρίως στην ευελιξία της συγκεκριμένης τεχνολογίας, όπως είναι η δυνατότητα ανάπτυξης έργων από πολύ μικρή μέχρι μεγάλη κλίμακα και η παραγωγή ενέργειας σε αρμονία με τη γεωργία, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανταγωνιστική τιμή του κόστους κατασκευής η οποία καθορίζει τη ζήτηση. «Σήμερα, τα φωτοβολταϊκά έχουν κερδίσει τις βιομηχανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο στα ηλιόλουστα μέρη της Ευρώπης, αλλά και σε βόρεια μέρη της ηπείρου με περιορισμένη ηλιοφάνεια, όπως το Ελσίνκι. Μάλιστα, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά πάρκα παράγουν ενέργεια σε χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με τις υπόλοιπες τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, από τον βορά μέχρι τον νότο».

Μοναδική ευκαιρία η περίοδος 2021-2024
Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι αυτό που ήταν παγκόσμια πραγματικότητα εδώ και μερικά χρόνια άρχισε να ισχύει και για την Ευρώπη. Το 2019, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών πρόσθεσε περισσότερες μονάδες παραγωγής ενέργειας από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, τη στιγμή που η ζήτηση για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα υπερδιπλασιάστηκε σε περισσότερα από 16 GW.
«Όπως δημοσιεύσαμε και τον Ιούνιο στην έρευνα μας για την παγκόσμια αγορά, η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θα συνεχιστεί. Βέβαια, θα υπάρξει μια μικρή πτώση το 2020 λόγω της πανδημίας, της τάξεως του 10%, η οποία ωστόσο είναι λιγότερο σοβαρή από αυτή που περιμέναμε στην αρχή της κρίσης», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Ευρώπης.

Επίσης, ο κ. Α.Χαντάβας, αφού υπογράμμισε ότι μια 100% πράσινη Ευρώπη σημαίνει ότι πάνω από το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά, ανέλυσε γιατί το πρόγραμμα «Επόμενη γενιά για την Ε.Ε.» για την περίοδο 2021-2024, το οποίο προβλέπει ενίσχυση 750 δις ευρώ, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών ώστε να επιτευχθεί μία πλήρως βιώσιμη και δίκαιη ανάκαμψη που θα δημιουργήσει πάνω από 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ως το 2050.
Υποστήριξε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «INVEST EU» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να προτεραιοποιηθεί η χρηματοδότηση έργων για υποδομές ηλεκτρισμού, όπως είναι η ψηφιοποίηση των δικτύων και η ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης, και συμπλήρωσε πως «τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και να υποστηρίξουν την επίτευξη των εθνικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων. Έτσι θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν επιπρόσθετα έργα φωτοβολταϊκών, συμβάλλοντας στην πραγματοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης».

Rooftop PV programme και ανανεώσιμο υδρογόνο

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Ευρώπης έκανε ιδιαίτερη μνεία και στο πρόγραμμα «εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες (Rooftop PV programme)», το οποίο δεν είναι ωφέλιμο μόνο για τους πολίτες, αλλά και κομβικό για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας στην Ευρώπη.

Τέλος, ο κ. Α. Χαντάβας επισήμανε ότι στην πορεία για την κλιματική ουδετερότητα της Ευρώπης, το ανανεώσιμο υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει πυλώνα του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος. Η παραγωγή υδρογόνου που θα στηρίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η μόνη βιώσιμη λύση και για αυτό ο Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Ευρώπης με τον αντίστοιχο των Αιολικών (Wind Europe), δεσμεύτηκαν ότι μέχρι το 2030 θα έχουν υλοποιηθεί τουλάχιστον 40 GW ανανέωσιμου υδρογόνου στην Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ