Με non paper της κυβέρνησης πληροφορείται ξαφνικά η αγορά ότι την Παρασκευή 22 Μαρτίου επίκειται κατάθεση σχεδίου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ρύθμιση θα στηρίζεται στη συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών παρά το χθεσινό αδιέξοδο στις συζητήσεις με την ΕΚΤ.
Το banks από καιρό είχε προειδοποιήσει τους δανειολήπτες πως η αλήθεια για τα «κόκκινα δάνεια» και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη απέχει παρασσάγγας από τις κυβερνητικές προθέσεις και τις διαρροές προς τον Τύπο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την απόλυτη ευθύνη για την ευστάθεια του τραπεζικού μας συστήματος και δεν έχει την χαλαρή διάθεση που επιδεικνύουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών για τις μεταρρυθμίσεις που -δεν- εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί με μια «πολιτική πρωτοβουλία» του πρωθυπουργού να αλλάξει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις και ταυτόχρονα φέρνει τις πρόωρες εκλογές ακόμη πιο κοντά…
Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο που βρίσκεται στην Αθήνα για το «Ευρωπαϊκό εξάμηνο» γενικά εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη. Είπε όμως ότι είναι ένα πολύ πολύπλοκο σχέδιο, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά του νόμου Κατσέλη, ενώ επισήμανε και τη δημοσιονομική διάσταση του μέτρου. «Το κόστος των 200 εκατ. ευρώ μπορεί να φαίνεται διαχειρίσιμο, αλλά φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας»
Μέχρι στιγμής τα στελέχη της ΕΚΤ και του SSM επιμένουν ότι πρέπει να γίνει δραστική μείωση της περιμέτρου κάλυψης, τόσο συνολικά των κόκκινων δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα όσο και επιμέρους στο σκέλος που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Υπουργός Οικονομίας θα καταθέσει την Παρασκευή τη ρύθμιση στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών. Μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών
Η Φρανκφούρτη ξεκαθάρισε -και μάλιστα με ιδιαίτερα αυστηρό τόνο- ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί έναν «Νόμο Κατσέλη plus» δηλαδή μια απλή μετεξέλιξη του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει «μια νομοθετική γέφυρα» μεταξύ των δύο καθεστώτων, δηλαδή του «ολιστικού» νόμου Κατσέλη, όπου εκκρεμούν 170.000 υποθέσεις και του νέου επιμέρους καθεστώτος για την πρώτη κατοικία, με προοπτική να γίνει νέο ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο.
Η Φρανκφούρτη απάντησε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναβολής επ’ αόριστον της θεσμοθέτησης ενός νέου καθολικού πτωχευτικού νόμου εν μέσω διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων.
Στό Μέγαρο Μαξίμου συζητούν τώρα και πάλι το ενδεχόμενο για μια γενναία «μονομερή» πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Αυτή όμως ισοδυναμεί με προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως είχαμε τονίσει χθες.