Αποζημίωση για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία τους με απόφαση του κράτους αποφάσισε η κυβέρνηση. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις ελήφθησαν μετά από σύσκεψη που είχαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ) με βασικό αντικείμενο τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη ειδικά των εργαζομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό κονδύλι που έχει διασφαλίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για αυτόν τον λόγο ενδέχεται ν’ ανέλθει, συνολικά, σε 100 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό θα υπάρξει μια ενιαία εφάπαξ καταβολή στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία τους με απόφαση της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν προληπτικά οι συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δοθεί τελικά το επίδομα ανυπαίτιου κωλύματος ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι εφόσον αποφασιστεί από δημόσια αρχή η αναστολή της λειτουργίας ιδιωτικής επιχείρησης στο πλαίσιο αποφυγής περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλει αποδοχές στους εργαζόμενους του. Αυτός ο λόγος αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε «ανωτέρα βία» και συνεπώς ο εργοδότης δεν υποχρεούται σε καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων κατά την περίοδο αυτή, κατά την οποία διαρκεί η αναστολή λειτουργίας.
Νωρίτερα νέα μέτρα για στήριξη της οικονομίας ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, εστιάζοντας στο θέμα της διευκόλυνσης των γονέων.
Δημιουργείται «άδεια ειδικού σκοπού», που μπορεί να πάρει ένας εκ των δύο γονέων, με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και έως τις 10 Απριλίου. Για 4 ημέρες άδειας, τρεις είναι ειδικού σκοπού και μία χορηγείται ως κανονική. Στον ιδιωτικό τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον προϋπολογισμό το 1/3 των αποδοχών και το υπόλοιπο θα πληρωθεί από τον εργοδότη.
Στο δημόσιο, το κράτος θα καλύψει το σύνολο του κόστους.
Ο καταμερισμός των βαρών είναι δυναμική διαδικασία. Στο μέλλον μπορεί να αναθεωρηθεί και το κράτος να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αν λάβει άδεια ειδικού σκοπού ένας γονιός, ο άλλος δεν τη δικαιούται. Αν ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Από το τελευταίο μέτρο εξαιρούνται περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται ή είναι ΑΜεΑ.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι έκτακτες οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν επιφυλάσσουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Και οι επιπτώσεις αυτές είναι ανάγκη να εξαιρεθούν από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Παράλληλα, θύμισε τα μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί για τους πληγέντες:
– την αναστολή, για 4 μήνες, της πληρωμής Φ.Π.Α., πληρωτέου τέλος Μαρτίου.
– την αναστολή, επίσης για 4 μήνες, της πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων μέχρι το τέλος Μαρτίου,
– την αναστολή, για 3 μήνες, της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, που είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου.
– Επιπλέον, για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διευκόλυνση εργαζόμενων και επιχειρήσεων παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας.
-Παράλληλα, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων. Οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή καθώς και η υπερωριακή απασχόληση κάθε μήνα θα καταχωρούνται κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου.
«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που κερδίζουμε ελέγχοντας την επέκταση της επιδημίας για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας, αλλά κυρίως για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες», συνέχισε ο Στ. Πέτσας και θύμισε ότι ήδη μπήκαν σε εφαρμογή:
-Η αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ.
-Η αναστολή οποιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης.
-Η διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών.
-Η αναστολή εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν πάνω από 1.000 άτομα.
-Η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση άνω των 50 ατόμων.