Το σχήμα ειδικού σκοπού, το δύσκολο και χρονοβόρο του εγχειρήματος και ο αμείλικτος τρέχων χρόνος.

Απ΄ ότι διαβάζω δεξιά και αριστερά, απ΄ ότι πληροφορούμαι από ειδικούς του χώρου ένα σχήμα ειδικού σκοπού, που θα αναλάβει μέρος του βάρους των κόκκινων δανείων που έχουν οι συστημικές τράπεζες και πολύ σύνθετο εγχείρημα είναι και χρονοβόρο και επί της ουσίας αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας.

Αφ΄ενός τα μη εξυπηρετούμενα είναι 88 δισ. και το “σχήμα” θα αναλάβει στην καλύτερη περίπτωση να εγγυηθεί για 20 δισ. δηλαδή το 25% (και ούτε ) του συνόλου, δεν μπορεί ακόμη να γίνει πρόβλεψη για τα “πορτοκαλί” δάνεια, δηλαδή αυτά που θα προστίθενται λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησης τους, των άγριων συνθηκών που θα διαμορφωθούν στην αγορά, στο επιχειρείν, στην πραγματική οικονομία κ.λ.π.

Αφ΄ετέρου για την συγκρότηση και λειτουργία ενός τέτοιου “σχήματος” θα απαιτηθεί χρόνος, πολύς χρόνος. Μπορεί και 9 ίσως και 12 μήνες μέχρις ότου…

Μα η κατάσταση απαιτεί την λήψη άμεσων και ρηξικέλευθων μέτρων…χθες.

Βλέποντας την κατάρρευση της χρηματιστηριακής αξίας των 4 συστημικών και παρακολυθώντας πιο προσεκτικά την απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή φαίνεται πως οι εξελίξεις θα είναι πολύ πιο ραγδαίες απ΄ ότι φανταζόμασταν μόλις μία εβδομάδα πριν και ότι είναι έξωθεν- από τις αγορές- επιβαλλόμενες.

Τι εννοώ; στα 1,81 δισ. η αποτίμηση της Alpha Bank, στα 1,41 δισ της Εθνικής, στο όριο του 1 δισ της Eurobank και στα μόλις 492,11 εκατ. της Πειραιώς. Συνολικά ούτε καν 5 δισ.  όταν στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση (το 2015) 5 δισ. € είχαν τοποθετηθεί από funds και παίκτες σε μόνο μία τράπεζα.

Έκτοτε “κάηκε” χρήμα, υπερβολικά πολύ χρήμα και απ΄ ότι φαίνεται θα καεί και άλλο.

Οσον αφορά στην απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή και των 4 που έρχεται να “κουμπώσει” με την τιμή της τρίτης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Στα 1,172 ευρώ της Alpha Bank πλησιάζει στο ήμισυ των 2 ευρώ της αμκ του 2015, στα 1,538 της Εθνικής δηλαδή στα 0,1538 προ reverse split στο ήμισυ των 0,30 ευρώ της αμκ του 2015, στα 0,50 ευρώ της Eurobank ακριβώς στο ήμισυ του 1 ευρώ της αμκ του 2015 και στο 1,127 (και εδώ έχει προηγηθεί reverse split) της Πειραιώς πολύ χαμηλότερα του ημίσεος της αμκ του 2015. 

Το ταμπλό προεξοφλεί και εσείς μεγάλα παιδιά είστε βάλτε τα κάτω και υπολογίστε…πότε θα γίνουν εκ των πραγμάτων υποχρεωτικές νέες αυξήσεις μετοχικούς κεφαλαίυ και σε τι τιμές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here