Η αποταμίευση στο νέο διεθνές περιβάλλον αποτελεί το νέο πυλώνα μιας σειράς πρωτοβουλιών που εγκαινίασε η Eurobank τον τελευταίο χρόνο, απαντώντας με συγκεκριμένες κινήσεις στις ανάγκες των πελατών της, όπως αυτές διαμορφώνονται ως αποτέλεσμα της πορείας των επιτοκίων διεθνώς.

Για τα νέα “δίδυμα ελλείμματα” της οικονομίας μας,  μιλησε ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Γιώργος Ζανιάς, αναφερόμενος στις επενδύσεις αλλά και τις αποταμιεύσεις που υπολείπονται σαφώς του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Η ανάγκη διατήρησης του βιοτικού επιπέδου κατά τη διάρκεια της κρίσης οδήγησε σε αρνητική αποταμίευση των νοικοκυριών με σωρευτικές απώλειες στο διάστημα 2011-2019 ύψους 42,1 δισ. ευρώ , τάση η οποία στην παρουσα φάση διορθώνεται κατά την άποψη του επικεφαλής Οικονομολόγου της Eurobank Τάσου Αναστασάτου.

  • Η αποταμίευση ως διαφορά μεταξύ διαθεσίμων εισοδητάτων και ιδιωτικής κατανάλωσης  περνάει πλέον σε θετικό έδαφος.
  • Το 2019 το ποσοστό στη Γερμανία ήταν 19,3% ενώ στην Ελλάδα, -3,5% .

Στην παρούσα φάση το ποσοστό στην χώρα μας μηδενίζει και περνάει σε έδαφος θετικό στο πλαίσιο της επιστροφής στην κανονικότητα.

Η σύνθεση του χρηματοοικονομικού πλούτου των νοικοκυριών με βάση στοιχεία του 2018 έχει μεγάλη διαφορά στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα , καθώς στη χώρα μας το 54,3% αφορούσε καταθέσεις και στην Ευρωζώνη το ποσοστό διαμορφωνόταν σε 31,6%.

Η οικονομική ανάπτυξη και οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη είναι χαμηλές. Μιλούμε για οικονομία του 1% που υποχρεώνει την ΕΚΤ να συνεχίσει τη μη συμβατική νομισματική επέκταση παρά τις παρενέργειες.

Τα επιτόκια θα μείνουν χαμηλά 

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank AEΔΑΚ κ. Θεοφάνης Μυλωνάς αναφέρθηκε στις επιλογές που μπορεί να έχει σήμερα ένα ελληνικό νοικοκυριό να χτίσει ένα κεφάλαιο για το μέλλον ενώ o  κ. Ιάκωβος Γιαννακλής Γενικός διευθυντής της Λιανικής Τραπεζικής  τόνισε ότι η εμπειρία της τράπεζας αφορά τόσο την αποταμίευση όσο και τις επενδυτικές λύσεις και προκύπτει από τη μελέτη των αναγκών του ενός εκατομμυρίου πελατών της.
Ο κ. Καραβίας μίλησε για μια εικόνα που αλλάζει σημειώνοντας πως αυξήθηκαν στο α 4μηνο του 2019 κατά 112% οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια  και οι εκταμιεύσεις κατά 60% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ήρθε η εποχή για αποταμίευση

Ένα μέσο νοικοκυριό μπορεί αν αποταμιεύει περίπου 100-150 ευρώ το μήνα που σε 20 χρόνια θα μπορεί να συγκεντρώσει ένα σοβαρό και χρήσιμο ποσό που θα μπορούσε π.χ. να καλύψει το κόστος σπουδών του παιδιού.
Από μια κατηγορία μικρομεσαίων πελατών με 40-50 χιλ ευρώ καταπίστευμα, το 18% αυτών στρέφεται στα αμοιβαία και το 25% στα τραπεζικά προϊόνtα.

Dr Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής Οικονομικών Μελετών Eurobank

Στο πλαίσιο αυτό και υπό το πρίσμα του μέλλοντος και των βελτιούμενων αναπτυξιακών προοπτικών της οικονομίας, η Eurobank θέτει στο επίκεντρο την Αποταμίευση, εστιάζοντας στη διαχείριση που απαιτεί την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία αλλά και τη διάχυσή της στους πελάτες και ενδιαφερόμενους, προκειμένου να σταθμίσουν τις προσωπικές ανάγκες και προσδοκίες τους. Στόχος της τράπεζας είναι να θέσει στην υπηρεσία των πελατών της ένα νέο φάσμα εργαλείων και προϊόντων ικανών να καλύψουν κάθε ανάγκη τους στο μέλλον.

Η παρουσίαση της Eurobank για τη νέα πρωτοβουλία της τράπεζας που θέτει στο επίκεντρο την ανάπτυξη εργαλείων για Αποταμίευση.

Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here