Του Βάιου Κρόκου

Την φιλόδοξη πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς γνωστοποίησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την οποία η Ελλάδα βάζει ως στόχο την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης ένα χρόνο νωρίτερα από το deadline της E.E: Δηλαδή τον Ιούνιο του 2020 έναντι του Ιουλίου 2021 που έχει τεθεί.

Στο μήνυμα του ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μια ευρεία συμμαχία – ανεξαρτήτως των κοινοτικών οδηγιών –ανάμεσα σε κράτος, ιδιωτικό τομέα (συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας πλαστικού), φορέων, πολιτών και οργανώσεων.

«Η λύση δεν θα έρθει μόνο με πολιτικές από πάνω προς τα κάτω. Χρειάζεται να αλλάξουμε την κουλτούρα μας. Και αυτό απαιτεί πρώτα από όλα ευαισθητοποίηση των πολιτών, ξεκινώντας από τα σχολεία. Με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω μάλιστα πως οι νέοι δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό το θέμα, όπως και σε όλα τα ζητήματα περιβάλλοντος. Πρέπει να ακούσουμε τα παιδιά μας και να αλλάξουμε πορεία, ξεκινώντας από την καθημερινότητά μας. Όχι αύριο. Σήμερα», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

39 τόνοι πλαστικού στις θάλασσες κάθε μέρα

Ενδεικτικό της κατάστασης και των άμεσων δράσεων που απαιτούνται είναι το γεγονός πως 39 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες κάθε μέρα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της WWF.

«Τι σημαίνει αυτό για τις ζωές μας; Σημαίνει μεταξύ άλλων πως μεγάλη ποσότητα πλαστικού καταναλώνεται από ψάρια που καταλήγουν στο πιάτο μας. Σκεφτείτε τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Και αν είναι κάτι που μπορούμε να αφήσουμε να συνεχιστεί.

Οι επιπτώσεις από την πλαστική ρύπανση έχουν πολλές διαστάσεις. Αφορούν τη δημόσια υγεία, τα θαλάσσια οικοσυστήματα, αλλά και την οικονομική δραστηριότητα σε τομείς όπως ο τουρισμός και η αλιεία.

Για αυτό η κυβέρνησή μας έχει ως προτεραιότητα τη μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης, όπως έχει τονίσει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here