Τεράστιες καθυστερήσεις ετών, στρεβλώσεις στην αγορά και ένα μεγάλο χάσμα με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Αυτή είναι η εικόνα στην διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα και η βελτίωση της απαιτεί επίπονη και συντονισμένη προσπάθεια.

Υπό αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, εντός του 2020 (το πρώτο εξάμηνο κυρίως) αναμένεται να δημοπρατηθούν 17 έργα που αφορούν Μονάδες Επεξεργασίας σε μια προσπάθεια για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος ετών.

«Αγωνιζόμαστε να δημοπρατηθούν 17 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων σε όλη τη χώρα μέσα στο 2020, όταν από συστάσεως του ελληνικού κράτους μέχρι πέρυσι είχαν τεθεί σε λειτουργία τέσσερις».

«Αντιμετωπίσαμε κάποια επείγοντα θέματα και δεν έχουμε πια οξύτατα προβλήματα και για τη δημόσια υγεία σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στην Κέρκυρα, τη Λευκάδα, το Αίγιο, την Ύδρα», δήλωσε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε -με τη δική μας στήριξη- το πρόγραμμα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική. Προβλέπει 3 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων. Μία στη Φυλή, μία στο Γραμματικό και μία στο Σχιστό, οι οποίες θα προχωρήσουν με ΣΔΙΤ. Θα είχαν προχωρήσει αν η κ. Δούρου δεν είχε ακυρώσει το σχέδιο του κ. Σγουρού. Ενώ προχώρησαν οι αντίστοιχες μονάδες τον Ιωαννίνων, των Σερρών, της Δυτικής Μακεδονίας που ήταν περίπου εκείνης της περιόδου και είναι σήμερα πραγματικότητα» σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι «οι στόχοι που έχουμε θέσει έχουν να κάνουν και με την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, διότι μπορεί από τα σκουπίδια να παράγεται ενέργεια. Στην Γαλλία που ήμασταν την περασμένη εβδομάδα είδα ότι υπάρχουν 140 τέτοιες μονάδες».

Βάιος Κρόκος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ