Είναι πολύ πιθανό να έχουν ανταλλάξει ιδιαιτέρως απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα. Ο Γιάννης Στουρνάρας επιμένει ότι το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα χρειάζεται επειγόντως μία Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, το αντίστοιχο της Ιρλανδικής National Asset Management Agency (NAMA), γιατί το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ που εφαρμόζεται σήμερα καλό είναι αλλά όχι αρκετό.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει -δημοσίως μέχρι σήμερα- σχολιάσει αυτή την ιδέα.

Χθες ο κ. Στουρνάρας -στην διαδικτυακή συζήτηση για την ελληνική οικονομία που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)- αναφέρθηκε στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αλλά και στην λειτουργία του Asset Protection Scheme APS «Ηρακλής», που, όπως παραδέχθηκε, πρέπει να συμπληρωθεί και με νέα επιπλέον θεσμικά μέσα, όπως για παράδειγμα την ίδρυση ενός κεντρικού φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων που υποστηρίζει η ΤτΕ.

  • “Ενθαρρύνουμε τις τράπεζες να συμμετάσχουν στο σχέδιο Ηρακλής αλλά
    αυτό δεν είναι αρκετό για την επαναφορά των δεικτών καθυστερήσεων σε
    μονοψήφια επίπεδα” εξήγησε ο κ Στουρνάρας παρουσία του αντιπροέδρου της
    ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος .

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε τότε να παρέμβει στην συζήτηση:

  • “Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση συστημικού χαρακτήρα που θα εξυγιαίνει τις
    τράπεζες, δεν ενεργοποιεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, περί κρατικών ενισχύσεων και δεν έχει δημοσιονομικό κόστος”

Προφανώς ικανοποιημένος από την απάντηση, ο Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η  συστημική λύση για τα κόκκινα δάνεια που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με τους 3 συμβούλους που έχει ήδη προσλάβει, είναι ικανή να λύσει οριστικά και ολιστικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων παράλληλα με το “καυτό θέμα” του αναβαλλόμενου φόρου στους ισολογισμούς των τραπεζών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here