Ειδική εκδήλωση, με θέμα “Το τρίγωνο της Γνώσης: Αναπροσδιορίζοντας το Μέλλον – Συνεργασίες και Αλληλεπιδράσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των Ενεργειακών Επιχειρήσεων”, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 29 Μαΐου 2019, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή), με αφορμή την έκδοση του βιβλίου “Τιμητικός Τόμος για τον Ευστάθιο Ν. Τσοτσορό”. 

Στη συζήτηση, που συντόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και Ομότιμος Καθηγητής κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, συμμετείχαν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ και τέως Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο τέως Υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν, ο Τομέας Νεοελληνικής Κοινωνίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών και οι εκδόσεις ΔΙΟΝΙΚΟΣ, ενώ το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής και Πανεπιστημιακής Κοινότητας, στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής του τόπου, αλλά και επιφανή μέλη του επιχειρηματικού κόσμου.

Κατά την ομιλία του μετά την απονομή του Τιμητικού Τόμου, ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Ευστάθιος Τσοτσορός επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η μετάβαση προς μια κοινωνία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις του αιώνα και η πορεία αυτή θα πρέπει – όπως είπε – να πραγματοποιηθεί ομαλά, με το ελάχιστο δυνατό κοινωνικό κόστος. Σύμφωνα με τον κ. Τσοτσορό, οι στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και η αύξηση του κόστους για εκπομπές άνθρακα, απαιτούν από τις ενεργειακές επιχειρήσεις την προσαρμογή τους σε νέα δεδομένα, που υπαγορεύονται από τις ανάγκες ενεργειακού μετασχηματισμού. Ταυτόχρονα δε, οι αλλαγές που επιφέρονται σε παγκόσμιο επίπεδο με την 4η βιομηχανική επανάσταση, δημιουργούν πολλές και διαφορετικές προκλήσεις σε σχέση με αυτές που ο κόσμος είχε γνωρίσει έως σήμερα και αναμορφώνουν όλο το σύστημα παραγωγής, εμπορίου και διακυβέρνησης των κοινωνιών.

“Η δίδυμη πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης και των παγκόσμιων μετασχηματισμών, που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας, απαιτεί ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της βιομηχανίας και των πανεπιστημίων για τη συμπαραγωγή γνώσης και καινοτομίας. Το Τρίγωνο της Γνώσης και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ εκπαίδευσης-έρευνας-καινοτομίας, αποτελούν τον νέο οδικό χάρτη για την οικονομική ανάπτυξη στο ραγδαία μεταλλασσόμενο περιβάλλον, αλλά και τον “ακρογωνιαίο λίθο” της στρατηγικής του Ομίλου ΕΛΠΕ για τη μετάβασή του στη νέα εποχή”, υποστήριξε με έμφαση ο Ομότιμος Καθηγητής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here