Μία γεμάτη ζωή, πλούσια σε επιτυχίες, επενδύσεις, συγκινήσεις…Κάποιες άσχημες στιγμές σημάδευσαν την σταδιοδρομία του Καρόλου Φιξ, ο οποίος έφυγε σε ηλικία 92 ετών.

Ο Κάρολος Φιξ ζούσε τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία και εισήχθη σε νοσοκομείο της Αθήνας για αρθροπλαστική επέμβαση στη λεκάνη. Κατέληξε από εσωτερική αιμορραγία.

Απόγονος της γνωστής οικογένειας Φιξ, η οποία είχε γίνει για δεκαετίες το συνώνυμο της μπίρας στην Ελλάδα, είχε ιδρύσει τη γνωστή εταιρεία επενδύσεων Fix Asset Management (FAM).

Κάρολος Ιωάννη Φιξ και Νίκος Μακρόπουλος

Ποιος ήταν ο κληρονόμος

Ο κ. Φιξ έζησε στην Ελβετία, σπούδασε στη Λωζάννη χημικός μηχανικός. Εργάστηκε για δύο χρόνια ως ειδικός πυρομαχικών στον ελληνικό στρατό τη διετία 1948-1950. Από το 1950 ανέλαβε τη διοίκηση της οικογενειακής επιχείρησης μπίρας η οποία και έκλεισε το 1982 εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων. Στη συνέχεια φεύγει για την Ελβετία, αλλά το 1993 οδηγείται σε δικαστική διένεξη με τράπεζα. Μετά το κλείσιμο της βιομηχανίας ιδρύει τη Fix Αsset Μanagement, η οποία ως πρόσφατα είχε υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από 2 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία επενδύσεων και οι διακρίσεις

 

 

Ο Κάρολος Φιξ είχε ιδρύσει τη γνωστή εταιρεία επενδύσεων Fix Asset Management (FAM). Η εταιρεία Φιξ ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1864 από τον Βαυαρό Γιόχαν Καρλ Φιξ και αποτέλεσε την πρώτη ζυθοποιία μεγάλης κλίμακας της Ελλάδας. Από την ίδρυσή της μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα η οικογένεια Φιξ είχε το μονοπώλιο στην παραγωγή μπύρας στην χώρα, καθώς η ποιότητά της ήταν ασυναγώνιστη.

Μάλιστα, το 1900 η μπύρα της βραβεύτηκε στην έκθεση του Μιλάνου. Ήδη από το 1893 η εταιρεία διατηρούσε ιδιόκτητο εργοστάσιο στη Λεωφόρο Συγγρού. Μετά την πτώχευση της εταιρείας το 1983 και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες αναβίωσης της εμπορικής της ονομασίας, η μπύρα Φιξ επανιδρύθηκε από νέους ιδιοκτήτες. Σήμερα ανήκει στην ιδιοκτησία της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας» του δανέζικου ομίλου Carlsberg.

Η απάτη του Μάντοφ

Στη λίστα των εκτεθειμένων στο colpo grosso του βετεράνου χρηματιστή φιγουράρουν μεγάλες τράπεζες, γνωστά hedge funds και ζάπλουτοι ιδιώτες απ΄ όλον τον κόσμο.

Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Fix Αsset Μanagement, η οποία συμμετείχε σε fund of funds, είχε επιβεβαιώσει την έκθεσή της στην κομπίνα των 50 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία αυτή, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας εκείνα τα χρόνια, ιδρύθηκε το 1982 από τον κ. Κάρολο Φιξ σε συνεργασία με τον κ. Γιάννη Εμπειρίκο, γόνο της γνωστής εφοπλιστικής οικογενείας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here