Χαμός χθες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με μεγάλο θέμα συζήτησης σε χρηματιστηριακά γραφεία την “έκρηξη” με τη μετοχή του ΙΑΣΩ.

Εντυπωσιακή άνοδος για το χαρτί έως τα 1,205 ευρώ (+29%) στα μισά της συνεδρίασης (13.45΄) κλείσιμο στα 1,07 ευρώ (+13,59%) με τον ΤΡΙΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΖΙΡΟ καθώς έγιναν συναλλαγές αξίας 1,238 εκατ. ευρώ. Κάτω από Motor Oil και Μυτιληναίο και πάνω από Jumbo, ΟΠΑΠ και Alpha όταν ο συνολικός τζίρος στη συνεδρίαση περιορίστηκε στα 16,272 εκατ.
Μάλιστα η μετοχή ερχόταν από ένα εβδομαδιαίο μίνι ράλι, που είχε ανεβάσει την τιμή +20% εν όψει και της διάθεσης την Δευτέρα του πακέτου των 496.045 τεμαχίων, όπως σας είχα αποκαλύψει από τις 16 Νοεμβρίου (και είχα μιλήσει ξεκάθαρα για fair value στα 1,20 ευρώ, τιμή χαμηλότερα της οποίας δεν συζητούν καν οι μεγαλογιατροί).

Τεντωμένες οι κεραίες μας στο banks.com.gr και επανήλθα χθες από νωρίς το πρωί μιλώντας σας για το μικρό και μεγάλο μυστικό του ΙΑΣΩ παρακολουθώντας μέχρι αργά το βράδυ όσα φημολογούνταν δεξιά και αριστερά και αναφέρονταν σκόρπια στην πιάτσα.

Τα γεγονότα

H είσοδος του CVC Capital στον κλάδο της υγείας δημιούργησε έναν μεγάλο πόλο με θεραπευτήρια, κλινικές και με “καρδιά” το ΥΓΕΙΑ είναι πλέον ο ένας μεγάλος παίκτης στον ευρύτερο κλάδο, από τη στιγμή που οι σχεδιασμοί Σπυρίδη προβλέπουν την είσοδο και στον ασφαλιστικό κλάδο. 
Ήταν θέμα χρόνου να κινηθούν δυνάμεις ελληνικές αλλά και ξένες που θα επιχειρούσαν να συσπειρωθούν γύρω από το ΙΑΣΩ.

  •   Ωστόσο υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές με την περίπτωση του ΥΓΕΙΑ.

Θα επικεντρωθώ στις διαφορές γιατί εκεί είναι η ουσία.

Το ΙΑΣΩ είναι πολυμετοχικό, καθώς εάν εξαιρεθεί η Euromedica (άρα Farallon ;; ) μέτοχοι είναι η πληθώρα γιατρών κ.λ.π (περίπου 1.000 γιατροί) χωρίς κανείς να έχει είτε μεμονωμένα είτε on group ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.

Η πολυδιάσπαση της μετοχικής βάσης καθιστά αυτόματα το ΙΑΣΩ αντικείμενο ΔΗΜΟΣΙΑΣ πρότασης πιθανότατα για ένα fund που θα επεδίωκε να λειτουργήσει όπως το CVC.

Θα μπορούσε να είναι το Farallon, το OAK Tree ή ακόμη και ο George Elliott ή ο οποιοσδήποτε θα πόνταρε απλά στην παραγωγή υπεραξιών.

Και για παιχνίδι μόνο ….μια χαρά είναι το χαρτί καθώς μέσα σε 10 μέρες η αποτίμηση του έχει εκτιναχθεί από τα 90 στα 135 εκατ. Ευρώ. Not bad, όταν λ.χ. στην κατάρρευση του ΧΑ την Τρίτη η μετοχή υποχώρησε μόλις -0,23%. 
Θα μπορούσε ένα fund να προχωρήσει σε Δημόσια Πρόταση χωρίς να έχει διενεργήσει έναν στοιχειώδη έλεγχο; Απίθανο για μεγέθη ενός Oaktree (με aum 122 δισ$). Θα είχε λόγο ένα fund να “τρέξει” τη μετοχή μόνο και μόνο για να γράψει τρελές υπεραξίες σε χρόνο d.t; Άνετα.
Ομως πέρα από αυτά θα ήταν πολύ λογικό από την στιγμή που έχει διαμορφωθεί ήδη ένας mega πόλος γύρω από το ΥΓΕΙΑ/CVC να επιδιωχθεί η δημιουργία ενός άλλου, δεύτερου και αντίπαλου. Θα μπορούσε να ήταν π.χ. μέχρι και έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου (λ.χ. Σπανός, Πλακόπηττας, Αποστολόπουλος κ.λ.π ) οι οποίοι θα επεδίωκαν να δημιουργήσουν τον άλλο πόλο. Και αυτό μέσα στο παιχνίδι είναι.
Η ουσία είναι, πως μια μεγάλη παρτίδα σκάκι στον κλάδο της υγείας-ιδιωτικής ασφάλισης έχει ανοίξει για τα καλά. Το σίγουρο είναι πως θα συνεχίσει να παράγει ειδήσεις επιχειρηματικού ενδιαφέροντος (Βιοιατρική, Ευρωκλινική κ.α.) παράλληλα και χρηματιστηριακού με τα χαρτιά των εισηγμένων. Δείτε για παράδειγμα τι έγινε χθες λόγω του ΙΑΣΩ, ακολούθησε και το Ιατρικό με άνοδο +6,06% στα 1,05 ευρώ αλλά με συναλλαγές λίγες στα 19.909 ευρώ. 
Ο δεύτερος γύρος στο μεγάλο παιχνίδι της υγείας- ιδιωτικής ασφάλισης μόλις ξεκίνησε. Ποντάρετε και παρακολουθήστε μέσα από το banks.com.gr με αποκλειστικούς ψιθύρους την εξέλιξη του.

     Bets on Great Odds, που θα έλεγαν και οι …παίκτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here