Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Παρά την προσεκτική ρητορική που υιοθέτησε χθες ο Πρωθυπουργός, για το θέμα των συντάξεων, υπήρξε ιδιαίτερα αποκαλυπτικός.

Είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  ήδη επεξεργάζεται εναλλακτικά σχέδια συμβιβασμού μεταξύ της κυβερνητικής θέσης για “πλήρη αναστολή” του μέτρου περικοπής της προσωπικής διαφοράς και της θέσης του ΔΝΤ ότι χωρίς αυτή την περικοπή «τινάζεται στον αέρα» ολόκληρο το σχέδιο ρύθμισης του Ελληνικού Χρέους.

Είναι επίσης γνωστό ότι  έχει ήδη νομοθετηθεί η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, από 1η Ιανουαρίου 2019, η οποία μπορεί να φτάσει σε μείωση μέχρι και το 18% της συνολικής σύνταξης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “Β”, ένα από τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί ο Πιερ Μοσκοβισί προβλέπει την «μερική εφαρμογή του μέτρου» και κατόπιν επανεξέταση των οικονομικών δεδομένων που θα έχουν δημιουργηθεί.

  • Με βάση αυτό το σχέδιο, θα εξαιρεθούν των περικοπών οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους και οι συνταξιούχοι που εισπράττουν κάτω από 1.100 Ευρώ.

Κατά συνέπεια δεν θα ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου, αλλά θα υπάρξει «μερική εφαρμογή» μέχρι να διαπιστωθεί η πραγματική οικονομική επίδραση στο Ασφαλιστικό.

Για το σχέδιο αυτό δεν έχει εξασφαλισθεί ακόμη η συναίνεση της Γερμανίας  και προφανώς η τελική απόφαση θα ληφθεί –ομόφωνα- από το Eurogroup, τον χειμώνα. Στις συνεδριάσεις του Eurogroup όλα τα κράτη μέλη έχουν δικαίωμα άσκησης veto.

Άλλο σενάριο που έχει επεξεργαστεί η Κομισιόν για το θέμα των συντάξεων αφορά το ενδεχόμενο αναβολής μεν των περικοπών αλλά μόνο για λίγο, και της επανεξέτασης του θέματος σε δεύτερη φάση, ενδεχομένως ύστερα από έξι μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here