Επιστροφή στη νομιμότητα όχι όμως και στην σοβαρότητα. Aυτά που συνέβησαν και χθες στο Καβούρι προσβάλλουν κάθε έννοια δικαίου, δημοκρατίας και φυσιολογικής συνδικαλιστικής δράσης.

Τελικά θεωρείται επίτευγμα ότι μετά από τρεις αποτυχημένες -λόγω βίαιων επεισοδίων από κοντοκουρεμένους στυλιαροφόρους διαδηλωτές – προσπάθειες, η ΓΣΕΕ κατάφερε να πραγματοποιήσει συνέδριο…

Παρά το ολοήμερο -τηλεοπτικό κυρίως- σόου κάποιων διαδηλωτών έξω από το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιήθηκε το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν κανονικά και μετά από καιρό η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας απέκτησε νόμιμη εκπροσώπηση και ηγεσία.

  • Οι 354 σύνεδροι, εκπρόσωποι εργατικών οργανώσεων της χώρας εξέλεξαν τα 45 μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕΕ.

Η ΠΑΣΚΕ, η συνδικαλιστική παράταξη του Γιάννη Παναγόπουλου, πέτυχε μεγάλη νίκη, καθώς όχι μόνο ήρθε πρώτη, αλλά αύξησε κατά 2 τις έδρες της.

Τα τελικά αποτελέσματα:

  • ΠΑΣΚΕ 17 έδρες (από 15)
  • ΔΑΚΕ 11 έδρες (από 8)
  • ΠΑΜΕ 9 έδρες (από 10)
  • ΕΜΕΙΣ 3 έδρες
  • ΕΑΚ 2 έδρες
  • ΕΝΟΤΗΤΑ 2 έδρες
  • Ανεξάρτητοι 1 έδρα

Στο προηγούμενο συνέδριο ΕΜΕΙΣ και ΕΑΚ είχαν 7 έδρες ενώ οι Ανεξάρτητοι με την ΕΝΟΤΗΤΑ είχαν 3 έδρες.

Οι εργασίες του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ άνοιξαν λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι παρουσία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένου και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναφέρθηκε στις έκτακτες συνθήκες όπως είπε «κάτω από τις οποίες διεξάγεται το Συνέδριο», τονίζοντας ότι μοναδικό καθήκον αυτής της διοίκησης είναι οι εκλογές οργάνων και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί προγραμματικό Συνέδριο.

Με αφορμή τις δυο προηγούμενες απόπειρες διεξαγωγής του Συνεδρίου, όπου λόγω επεισοδίων που προκάλεσε το ΠΑΜΕ και της περιφρούρησης αυτήν την φορά από αστυνομικές δυνάμεις, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι «εμείς δεν είμαστε άνθρωποι της βίας και των δυνάμεων καταστολής, οι βιαιότητες άλλων έφεραν τα ΜΑΤ εδώ».

Απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ζήτησε να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού βιβλιαρίου, για να πάει όπως είπε χαρακτηριστικά «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και να δούμε ποιος είναι ο πραγματικός εκπρόσωπος των εργαζομένων».

Ανοίγοντας τις εργασίες του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και σε ένα σύγχρονο πλαίσιο συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Κάλεσε τα συνδικάτα να μην αφήσουν τη νέα γενιά εργαζομένων απροετοίμαστη.

Τόνισε επίσης ότι οι Έλληνες δεν φοβήθηκαν ποτέ τη δουλειά, ενώ κλείνοντας απευθυνόμενος στους Συνέδρους είπε χαρακτηριστικά: Να κοιτάξουμε όλοι μαζί το μέλλον με ανοιχτό μυαλό και χωρίς παρωπίδες.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι τα προβλήματα στη ΓΣΕΕ έχουν στοιχήσει ακριβά στους εργαζόμενους και πρέπει η κρίση αυτή να τελειώσει εδώ.

Δεσμεύτηκε επίσης για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, και του ΕΚΑΣ, τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here